Elsőéves bölcsészhallgatók figyelmébe: IX. Juvenália – Megéri korán kezdeni!

Tudtátok, hogy a napraforgómagokat a legtöbb faj esetében hagyományosan már április közepe-vége felé elvetik, hogy pár hónappal később virágot hozzanak, és szép lassan tányérjukba gyűjthessék a nyár összes napfényét? Ugyanígy egy tudományos kutatás sem zajlik le és készül el egyik napról a másikra: a téma felfedezése, az ötletek megszületése és az első elméletek felállítása után még hosszú út vezethet az eredményekig – ez jelenthet ugyancsak több hónapot, de akár éveket, évtizedeket is, ráadásul mindig szembejöhet egy-egy fontos adat vagy felvetés, amely újabb és újabb irányokba terelheti a vizsgálatot. Ha egyelőre nem is terveztek ilyen hosszú távra, de van egy érdekes kérdéskör, amely foglalkoztat titeket vagy esetleg olyan probléma, mely a tudományos érdeklődéseteket is magára vonja, érdemes mihamarabb elkezdeni a kutatást. Igen, akár már az egyetem első évében is, hiszen ekkor már számos olyan előadáson és szemináriumon vehettek részt, melyeken bármelyik percben felmerülhet egy izgalmas tárgykör vagy megválaszolásra váró kérdés, ami a későbbi elemzésetek tárgyát képezheti.

Ha pedig esetleg már meg is találtátok egymást a témával, és bele is vágtatok egy ilyen vállalkozásba, mindenképp gyertek el a Juvenália konferenciára, hogy megmutassátok, mivel foglalkoztok és persze magatokat is! Minden kutatás esetében fontos ugyanis – legyen az akár egy többhetes projekt vagy egy egész életművet felölelő küldetés –, hogy tisztán lássuk fontosabb állomásait, részcéljait és részeredményeit, mielőtt összefoglalnánk a nagy egészet, levonnánk a következtetéseinket. A konferenciák tökéletes platformot biztosítanak arra, hogy összegezzük ezeket a részeket, csomópontokat, eredményeket, és akár ki is tekintsünk további lehetséges célok felé, miközben egy tudományos közösség előtt prezentáljuk kutatásaink irányait, ezáltal bekapcsolódva annak diskurzusaiba is. A Juvenália célja – a neki otthont adó Eötvös József Collegium szellemiségében – éppen ezért az, hogy lehetőséget adjon a fiatal kutatóknak arra, hogy egy családias, támogató közegben, de mindemellett szakmai szemek előtt mutathassák be az első évben végzett kutatásaikat, ezzel is segítve bekapcsolódásukat a tudományos életbe.

A IX. Juvenália plakátja . Forrás: https://www.facebook.com/magyarmuhely

Az  Eötvös József Collegium Magyar műhelye idén májusban már kilencedik alkalommal rendezi meg nagy hagyománnyal rendelkező Juvenália konferenciáját, melyre ezúttal is az olyan komolyabb tudományos érdeklődésű elsőéves bölcsészhallgatók jelentkezését várják, akik az irodalom- és kultúratudomány, illetve a nyelvtudomány területeihez kapcsolódó vizsgálataikat szeretnék bemutatni. Jelentkezni az ezen a linken elérhető űrlap kitöltésével lehet, melyhez mellékelni kell egy az előadás tartalmát röviden összefoglaló, 2000-2500 leütés terjedelmű absztraktot is (ezt szintén az űrlapon tudjátok feltölteni). A jelentkezési határidő április 15. 23:59.

Minden előadónak 20 perc áll majd a rendelkezésére előadása megtartásához, melyet ezután 10 perces vita követ. Az előadások írott változatának, tanulmányformájának szerkesztett és válogatott anyagából a Juvenália szervezői konferenciakötet megjelentetését is tervezik. A IX. Juvenália emellett természetesen az előadással nem készülő lelkes érdeklődők számára is nyitott.

Az esemény 2022. május 6-án kerül megrendezésre, és, mint az idei évben az ELTE legtöbb konferenciája, így a Juvenália is újra kilép az online térből, s ismét az Eötvös József Collegium falai közt, a Nagyklubban várja az előadókat és az érdeklődő hallgatóságot az 1118 Budapest, Ménesi út 11–13. alatt.

A konferencia Facebook-eseményét itt találjátok meg.

További információkért pedig keressétek bizalommal a szervezőket az ejcjuvenalia2022@gmail.com levelezési címen!

A kiemelt kép forrása: a konferencia Facebook-eseménye

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]