Antikváriumok nyomában

Még nem írták ki az ösztöndíjat, illetve csak októberben folyósítják? Közeleg a hó vége, de szeretnél beszerezni egy könyvet? Vagy financiális okoktól függetlenül imádsz régi kincsekre bukkanni? A second hand divat mellett a second hand olvasás híve is vagy? Akkor maradj velem és olvasd el a cikket, amelyben főként a Bölcsészettudományi Kar környékén lévő antikváriumokat szedtem össze nektek. Moly-… akarom mondani könyvvadászatra fel! Püski Bianka cikke.

  • Központi Antikvárium: Az ország legnagyobb antikváriumát pár lépésre találod az ELTE BTK-tól, egészen pontosan a Múzeum körút 13–15. szám alatt. Az elmúlt évtizedek használt könyveinek széles választékával várnak, keress bármilyen kategóriába tartozó könyvet. A konvencionális szakkönyvek mellett számos hobbi- és szabadidő témájú könyvet, sőt igazi veterán különlegességeket is találhatsz. Antikváriumban már csak azért is megéri vásárolni, mert amellett, hogy számos régi kincset találhatsz, maguknak a könyveknek is egyedi történelmük van: figyelmesen átlapozva a könyveket például jegyzetek után kutatva felfedhető a könyvtulajdonosok evolúciója, önmagukban a ceruzás jegyzetek is kordokumentumként szolgálnak sok esetben, ilyet egy új könyv nem tud. Amennyiben mégis az online vásárlás mellett döntesz, a Bookline webáruházán keresztül az otthon melegéből böngészheted a kínálatot. A Központi Antikvárium saját honlapján pedig az antikvár gyűjteményükből kaphatsz ízelítőt.
  • Kárpáti és Fia: Az antikvárium tulajdonosa történelem–könyvtár szakos tanár, így igazán szakszerű kezekbe kerülünk a Kárpáti és Fia antikváriumban. A régi könyvek mellett az egyik legnagyobb választékkal rendelkeznek régi térképek, valamint metszetek terén. A legrégebbi térképeik például az 1500-as évekből származnak.
  • Múzeum Antikvárium: Az antikvárium specialitása, hogy könyvekből tényleg csak különlegesebb darabokat találhatunk, ezen túl viszont egyedülálló metszet-, térkép- és plakátkínálattal is rendelkeznek. Utóbbira különösen nagy a kereslet az utóbbi időben; ha szeretnéd a lakásod falait is feldobni valami különlegessel, látogass el a Múzeum körút 35. szám alá.
  • Honterus: Maradunk a Múzeum körúton, sőt, a Honterus Antikvárium egyházszámon osztozik az előzővel. A remek kínálathoz megfelelő hangulat is dukál, ugyanis ha a délelőtti órákban érkezel, komolyzene, míg délután jazz szól.
  • Krisztina: A Krisztina névre hallgató antikvárium kakukktojás a felsorolásban, ugyanis nem az antikváriumnegyednek is nevezett Múzeum körúton vagy annak vonzáskörzetében találjuk. A cím nem más, mint az I. kerületi Roham utca 7. szám, a sokak által jól ismert Déryné bisztró közelében. A hely érdekessége, hogy tulajdonosa már tizenéves kora óta gyűjtő, majd a hobbi és a szenvedély munkává nőtte ki magát, így kezdett el könyvekkel foglalkozni, majd elvégezte a könyvtáros szakot is. Az antikváriumban rengeteg különlegességet, metszeteket és nyomtatott ritkaságot találhatunk.

+1 bónusz ajánlat: Hagyjuk el Budapestet és a körutat, utazzunk el Esztergomba. Esztergom történelmi belvárosának szélén bújik meg a Laskai Osvát Antikvárium, ahol több évben is tudtam beszerezni olyan könyveket egyetemi biológia tanulmányaimhoz, amelyeket máshol már esélyem sem lett volna, hiszen pár éve nem nyomtatják őket újra. Rengeteg kincset találhattok itt, ha Esztergomban jártok, a Bazilika megtekintése mellett mindenféleképpen látogassatok el ide, garantáltan nem fogtok üres kézzel távozni.

Képek forrása: Google Maps, We Love Budapest

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]