ELTE-s könyvtárak nyomában

Még csak most kezdődött el a 2021/22-es szemeszter, de máris annyi információt zúdítottak rád, hogy alig tudod követni? Sorra ismertetik a különböző kurzusokon a teljesítéshez szükséges kötelező irodalmakat, illetve a szemináriumi dolgozathoz is szükséged lenne valamilyen releváns szakirodalomra? Vagy csak szimplán fűt a tudásvágy és szívesen beneveznél egy jó könyvre? Jó helyen jársz, hiszen cikkünkben összeszedjük neked azokat a könyvtárakat, illetve a velük kapcsolatos információkat, amelyek hasznosak lehetnek a számodra, bármelyik karra is jársz. Püski Bianka írása.


Mielőtt rátérnénk a fontos egyetemi és kari könyvtárak listájára, ismertetem az általános működési információkat, miszerint a könyvtárak területén is ugyanazok az egészségügyi előírások érvényesek, mint a campuson, azaz:
– a könyvtár közösségi tereiben a maszk viselése kötelező;
– csak egészséges, a koronavírus tüneteit nem mutató személy tartózkodhat a könyvtár termeiben;
– kulturális rendezvényeken kizárólag védettségi igazolvány bemutatása után lehet részt venni.
Hiába élvezhetjük tehát az „offline” létet, a pandémia továbbra is zajlik, tartsuk be az óvintézkedéséket, figyeljünk egymásra! De milyen könyvtárakat látogathatunk a feltételek és a mindenkori házirend betartása mellett?
• Célszerű az ELTE általános, könyvtárával, az Egyetemi Könyvtár és Levéltárral kezdeni, amely intézmény szakkönyvtárként igyekszik segíteni az egyetemi polgárok munkáját, tanulmányait. A központi épület a Ferenciek tere 6. száma alatt fekszik, de szervezetileg alá tartozik az ELTE összes kari, illetve tanszéki könyvtára. A központi könyvtár minden olvasói tere várja az olvasókat minden munkanapon 9:00-től 20:00-ig. További információkat a könyvtár honlapján tudtok szerezni.


Mint már korábban említettem, egyetemünkön a könyvtári feladatokat az Egyetemi Könyvtári Szolgálat tagkönyvtárai egymással kooperálva látják el, azonban az egyes karok könyvtárainak gyűjteménye, szolgáltatásai eltérőek, ezért róluk bővebben az egyes kari könyvtárak saját oldalain érdemes tájékozódni. Az alábbi felsorolás összegyűjti nektek az egyes karokhoz tartozó könyvtárakat, illetve a weboldalaikat:
Állam- és Jogtudományi Kar 1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.
Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar 1097 Budapest, Ecseri út 3.
Bölcsészettudományi Kar 1088 Budapest, Múzeum krt. 4., 6–8.
Informatikai Kar 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c.
Pedagógiai és Pszichológiai Kar 1064 Budapest, Izabella u 46., 1075 Budapest, Kazinczy utca 23–27.
Tanító- és Óvóképző Kar 1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 40.
Társadalomtudományi Kar 1117 Budapest, Pázmány P. sétány. 1/a
Természettudományi Kar 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c
Karon kívüli könyvtárak
Azért is érdemes a kari könyvtárak weboldalait vagy közösségi médiás platformjait figyelemmel kísérni, mert a legtöbb még csak online érhető el. Általános tanács tehát, hogy egyelőre érdemes a központi könyvtár gyűjteményére alapozni. Eredményes félévet, jó olvasást, kellemes időtöltést mindenkinek!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]