Olvassunk Dekameront. De tényleg! – Online mesterkurzus indul

Ezekben az időkben nehéz meglátni a szépet, a jó lehetőségét, hát még élni vele. Hirtelen rádöbbenünk, mennyire is hiányoznak (minden előzetes hitünk, különböző fokú és ideig tartó kiégéseink, időszakos motiválatlanságunk ellenére) az egyetemi órák, a szaktársaink arca, jelenléte, a közös, pezsdítő eszmecserék. És mennyire hiányzott az elmélyült olvasás! Mindezekre kínál most alkalmat egy online mesterkurzus, ami pontosan 100 napig tart (vasárnapokat nem számolva), és garantáltan izgalmassá teszi az önkéntes vagy kiszabott karantént.

A MűGond szerkesztői, Nagy Fruzsina (az SZTE doktorjelöltje, oktatója, magyartanár, a Szónok Születik Retorikaiskola alapító tagja) és Hoványi Márton (az ELTE adjunktusa, irodalomtudós, teológus, a Szónok Születik Retorikaiskola alapító tagja) a járványhelyzetre reagálva ingyenesen, otthonról elérhető mesterkurzust indítottak az interneten. Komolyan vették a jelen helyzetben megszaporodó utalásokat, élcelődéseket Boccaccio Dekameronjával, amelyek alapja a karantén hirtelen aktuálissá vált jelensége: az alaphelyzet szerint ugyanis (ha valaki nem emlékezne a középiskolai olvasmányélményére vagy az ezt felidéző újabb cikkekre) tíz ismerős egy vidéki kastélyba vonul az 1348-as pestisjárvány elől, és minden nap egy-egy történettel szórakoztatják egymást. A mesterkurzus résztvevői is újrajátsszák a szituációt: 100 napon át minden nap egy-egy újabb Dekameron-novellát fognak olvasni, és adott időpontban (ami a vasárnapokat kivéve minden reggel 8:30) egy Zoom.us-on elindított videókonferencia keretében közösen értelmezik a szövegeket. Nem kell hosszúra nyúló konferenciabeszélgetésre számítani: a célként kitűzött időintervallum fél óra, a kurzus frissítő, gondolatébresztő reggeli elfoglaltságot nyújt tehát. Épp ideális, ha az ember szeretné produktívan indítani a napot, és nem mackónadrágban ücsörögni délig, hogy aztán hirtelen egyszerre próbálja teljesíteni (és észben tartani) a távolléti oktatásban elvárt követelményeket…

A kurzust Hoványi Márton fogja vezetni, azonban várhatóan más irodalmárok is be fognak kapcsolódni, többek között italianisták is. A szakmaiság tehát adott; a kérdés már csak az, hogy van-e kedvetek részt venni ebben a közös gondolkodásban? A jelen ajánló kicsit fut az esemény után (de ez a hirtelen adódó onlineprogram-dömpingben, egyáltalán: az utóbbi egy hónapban szinte mindenben talán általános jelenség), mivel az első alkalom 2020. március 25-én, azaz szerdán volt. Jó hír viszont, hogy bármikor be lehet kapcsolódni, és nem elvárás, hogy minden alkalmon „jelen” legyen az ember. Sőt, az sem, hogy ELTE-s hallgató legyen: a kurzus bárki számára nyitott.

A kurzuson való részvétel egyetlen feltétele (a szövegek olvasásán kívül) az előzetes regisztráció, amit itt tehettek meg. Ebben a részvétel várható gyakoriságát (szóval: a bezártság miatti elkeseredés mértékét, vagy kicsit pozitívabban: az irodalom iránti rajongás fokát) is jelezhetitek.

Jó szórakozást, gazdagodást mindenkinek a #maradjotthon időszakában is!

dekameron rendes

A képek forrása a MűGond Facebook-oldala.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]