Ebola, SARS és az új koronavírus az Élő adás c. biológiai előadássorozat következő alkalmán

Nyilvános előadás-sorozatokban bővelkedik az ELTE. A Pesti Bölcsész Akadémia szabadegyetemi kurzusairól, az Alkímia ma kémiai, Az atomoktól a csillagokig fizikai előadásairól vagy éppen az Ókortudományi Intézet nyitott előadásairól már beszámoltunk a korábbiakban; ezúttal az ELTE TTK Biológiai Intézetének sorozatára hívjuk fel a figyelmet. A február 19-ei eseményen a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai, Kis Zoltán és Pályi Bernadett beszélnek majd a legutóbbi nagy járványokról.

Az Élő adás című sorozatot azért hívta életre az ELTE TTK Biológiai Intézete, hogy a biológia különböző területeinek tudományos eredményeit közérthető formában tárja a nyilvánosság elé. A cél részben az ismeretterjesztés, részben a biológia iránti érdeklődés felkeltése, hiszen az élővilág működése lenyűgözően bonyolult és szerteágazó. Mindkét szempont fontosnak látszik a soron következő témát figyelembe véve, hiszen az új koronavírus jelentős médiafigyelmet kapott, tévhiteknek is teret adva; ugyanakkor egy ilyen járvány újból felhívja a figyelmet a természettudományok fontosságára is. Február 19-én, szerdán 17.45-től hiteles szakemberektől, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Biztonsági Laboratóriumának munkatársaitól tudhatunk meg többet az elmúlt évek legnagyobb járványairól. Pályi Bernadett és Kis Zoltán virológusok részt vettek az Európai Unió által támogatott mobil laboratórium felállításában a 2014-es nyugat-afrikai ebolajárvány idején, és Guineában dolgoztak több hétig a fertőzött területeken. (Munkájukról ebben az interjúban olvashattok többet.) A különféle vírusok terjedéséről, a gyógyulás utáni fertőzésképesség idejéről, a laboratóriumoktól a WHO-ajánlásig vezető útról, az új koronavírusról tudható információkról beszélgetnek majd az ELTE TTK Bolyai János termében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C, 0-821.). A szervezők kérik a részvételi szándékot a Facebook-eseménynél jelezni.

aktualisplakat

Forrás: http://eloadas.elte.hu/

Természetesen a sorozat többi előadása sem érdektelen, a tervek szerint:

  • március 11-én Orbán Tamásaz MTA TTK Enzimológiai Intézet munkatársa Kis molekulák, nagy válaszok – RNS interferenciával a génszabályozás nyomában címmel tart majd előadást;
  • április 1-jén Szathmáry Eörsöt, az MTA tagját és az Evolúciótudományi Intézet Evolúciós Rendszerek Kutatócsoportjának tagját lehet majd meghallgatni, aki feltehetően az elméleti evolúcióbiológia területéről választ majd témát;
  • április 22-én pedig Garamszegi László Zsolt, az MTA doktora, az Ökológiai és Botanikai Intézet Evolúciós Ökológia Kutatócsoportjának tagja beszél majd, előadásának címe: Lesz-e ismét malária Magyarországon? Új betegségek elleni hadviselés ökológiai alapon.

Az Élő adás a Youtube-on is megtalálható, nézzetek szét bátran a feltöltött előadások között!

A kiemelt kép (a sorozat plakátja) Boza Gergely munkája.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]