Az itt és most – Filozófiai konferencia az Eötvös Collegiumban

Filozófia ma: etikai, társadalmi és tudománypolitikai kérdések címmel konferenciát tart az Eötvös József Collegium Filozófia Műhelye pénteken és szombaton.

A konferencia célja (ahogy arra a cím is utal) a mai, minket körülvevő világ problémáinak diszkurzívvá tétele, leginkább etikai, társadalmi és tudománypolitikai szempontból. Számos érdekes előadás várható, valamint termékeny párbeszéd mind a plenáris előadásokat követő vitán, mind a szünetekben informálisan, valamint az egyes napok végén, a kerekasztal-beszélgetéseken.

A konferencia kétnapos. Első nap (02. 14., péntek) az automatizáció és a mesterséges intelligencia kihívásairól lesz szó, illetve etika és empíria kapcsolatáról. Többek között lesz előadás az önvezető autókról, az autonóm fegyverrendszerekről, de az utilitarizmusról, a genetikai determinizmusról, továbbá hatalom és szabadság viszonyáról is.

Második nap (02. 15., szombat) már a tudományosságé a főszerep. Előbb a tudás, tudomány és technológia lesz problematizálva társadalmi szempontból, majd a tudomány és áltudomány közti vékony határ lesz az előadások fókusza. A második napra is sokféle érdekes előadás van meghirdetve: Big Data, tudástermelés, öregedő társadalom, Steve Jobs és a pszichológia tudományosságának kérdése is szóba fog kerülni.

Az előadásokat (és vitákat) mindkét nap kerekasztal-beszélgetés zárja. Pénteken a filozófiaoktatás problémáiról beszélget Takács Márta, Tőzsér János és Faragó-Szabó István. Szombaton pedig a tudomány- és oktatásfinanszírozás kérdését vesézi ki Forrai Gábor, Géber Judit és Laki János Bárány Tibor vezetésével.

A konferencia eseménye itt érhető el, a kerekasztal-beszélgetéseké itt és itt.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]