Kutatók Éjszakája az ELTE-n

Közel 300 előadással készül az ELTE az ország 50 városában szeptember 27-én, idén 14. alkalommal megrendezésre kerülő Kutatók éjszakájára.

A Kutatók Éjszakája egy, az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával az Európai Unióban és azon túl is minden év szeptember utolsó péntekén megrendezett ingyenes eseménysorozat, melynek legfőbb célja a tudományos munka és a kutatói életpálya népszerűsítése. Az ELTE idei programkínálatával elsősorban a fiatalokhoz kíván szólni, azonban minden – a tudomány, a tudományos kutatómunka iránt érdeklődő – korosztály megtalálhatja a számára kívánatos témákat. A közel 300 különböző előadást értelmetlen lenne itt felsorolni, az egyes karok neveire kattintva azonban minden további teendő nélkül elérhetővé és böngészhetővé válik a részletes program.

Az Állam- és Jogtudományi Kar többek között az „Emberhez méltó élet, emberhez méltó halál” címmel rendez rendhagyó kerekasztalbeszélgetést az életvégi döntések jogi és morális dilemmáiról. Valamint találkozhatunk a Jessup nemzetközi jogi perbeszédverseny idei nyertes csapatával is.

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karon megtudhatjuk például, mi hajtja a Csillagbuszt, azaz hogy hogyan is zajlik osztálytermi környezetben egy kortárs tudásformáló program.

A Bölcsészettudományi Kar rendkívül sokszínű programjában találunk lett, litván vagy éppen mongol gyorstalpaló nyelvtanfolyamokat, de például orosz kultúrtörténeti kocsmakvízen is részt vehetünk, ha a japán tetoválások évszázados hagyománya, a muhi csata helyszínén végzett fémdetektoros régészeti kutatások eredményei vagy Gabriele D’Annunzio száz évvel ezelőtti fiumei kiruccanása nem keltenek nagyobb érdeklődést bennünk.

Az Informatikai Karon újfent kipróbálhatjuk a tekintetünkkel irányított vonatos játékot, de megismerhetjük azt is, milyen érzés csupán kézmozdulatokkal vezérelni a számítógépünket vagy éppen egy drónt. Továbbá arra a kérdésre is választ kapunk, hogy hogyan láthat az autó a sofőr helyett.

A Pedagógiai és Pszichológiai Karon (a Kazinczy és az Izabella utcában egyaránt) különleges csoporthipnózis-foglalkozással, a nemzetközi mobilitást tárgyaló előadással és a kiegészítő magánoktatás-iparról szóló beszélgetéssel is várják az érdeklődőket.

A Savaria Egyetemi Központ akadálypályával és „érdekes fizikai kísérletek” bemutatásával készül. A Klímaváltozás és migráció című előadásból pedig megtudhatjuk, hogyan lehet geográfusként a globális problémákkal foglalkozni, illetve mit lehet azok ellen tenni, ha az ember geográfus.

Kocsmakvíz a Társadalomtudományi Karon is lesz, melyen a társadalomismereti tudásukat mérhetik össze a versengő csapatok. Emellett a Szociopoly érzékenyítő társasjáték kerül bemutatásra és kipróbálásra, a cél mélyszegénységben túlélni 30 napot. Valamint azt is megtudhatjuk, hogyan válik egy Facebook posztunkból tudományos kutatási anyag, illetve hogy milyen etikai és adatvédelmi kérdéseket vet fel a közösségi médiában közzétett tartalmak elemzése.

A Természettudományi Karon betekintést nyerhetünk a gyógyszerkészítés rejtelmeibe, részt vehetünk interaktív fizikai kísérleteken, vagy meghallgathatjuk, hogy milyen egy kutatóhajón dolgozni, mintát venni a tenger fenekéről több ezer méter mélyen.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]