Hamarosan elstartol a 2019-es Rugby Worldcup

A következő hét hétben kerül megrendezésre a rögbi-világbajnokság, melynek Japán ad otthon. Hamarosan az országot ellepik a magas, izmos emberek, minden figyelem rájuk összpontosul majd. Lássunk egy kis esélylatolgatást!

Érdekesség, hogy Ázsia most rendez először a sportágban világbajnokságot. Az esélyeket nézve pedig nehéz dolgunk van, hiszen ez lesz az a világbajnokság, ahol bármi megtörténhet! Nincsenek egyértelmű esélyesek, a szakértők többsége váratlan fordulatokban bővelkedő világbajnokságra számít. Legesélyesebbek felállítása azért is nehéz, mert bár minden sportágban, így a rögbiben is gyorsan változnak a felállások – hol van már a 2015-ös világbajnokság! Ennek ellenére Új-Zéland egyelőre a befutó, aki harmadszorra készül megvédeni a világbajnoki címét.

De miért ennyire bizonytalan a vb kimenetele? Több oka is van. Először is, hogy Japánban több játékos még soha nem mérettette meg magát – pl. Anglia 31 játékosából senki sem játszott még az országban, annak ellenére, hogy több japán edzővel is kapcsolatban vannak. Tehát az idegen terep komoly rizikófaktor lehet. Másodszor: az időjárási körülmények is nagyban befolyásolók lehetnek. A páratartalom és a változó időjárási viszonyok, esetleges tájfun bekövetkezte miatt minden nemzet kitüntetett figyelmet fektetett a játékosok kondíciójára a felkészülési időszak alatt.

Képtalálat a következőre: „rugby”

Harmadszor pedig fontos változás továbbá, hogy a „lacking”, avagy a fogás szabályai megváltoztak. Mostantól a fej vagy nyak megfogása – tekintet nélkül a szándékosságra – szankciót von maga után. Innentől kezdve tehát egy ilyen meggondolatlan mozdulat is súlyos következménnyel, akár kiállítással is járhat.

Az említett váratlan fordulatokat több csapattól is várhatunk, így például azoktól, akik egyre jobban szerepelnek a különböző meccseken: Fidzsi-szigetek, Japán vagy a US Eagles Fidzsi szigetek van miért tartani tőlük a többi nemzetnek! Ezek mind-mind közrejátszhatnak abban, hogy valószínűleg nagy meglepetésekre számíthatunk az idei vb-n. Nagy fricska lehet továbbá Eddie Jones, az a vezetőedző, aki 6 éven át, egészen 2015-ig volt a japán csapat edzője. A férfi viszont most piros fehér színekben Angliát igyekszik győzelemre segíteni.

Vajon melyik csapat lesz méltó a Web Ellis Cup trófeára? Már a hivatalos statisztikák sem tartják az új-zélandi All Blacks csapatot egyértelmű esélyesnek. Nem lehet elmenni amellett viszont, hogy a címvédő All Blacks azonban bajnokságot bukott el idén nyáron, a dél-afrikai kupán szereplő 4 nemzet (Dél-Afrika, Ausztrália, Argentina, Új-Zéland) közül csupán a harmadik helyet sikerült megszerezni, mely aggodalomra adhat okot a japán vb-n. Ezen a bajnokságon a dél- afrikai csapat, a Springboks került ki győztesen, akik ezzel a lendülettel megerősödve várják az újabb összecsapást az All Blacks-szel. Ha Rassie Erasmus vezette dél-afrikai csapat már az elején erőteljes benyomással bír az ellenfélre, az a későbbi meccsekre is hatással lehet. Érdekes visszaemlékezni a 2007-es világbajnokságra, ahol szintén nem volt egyértelmű favorit. Minden megváltozott, amikor a dél-afrikaiak az első meccsükön legyőzték Angliát 36–0-ra. Végül a döntőben újra Anglia ellenfeleként bravúros győzelmet arattak, előtte pedig a negyeddöntőbben az új-zélandiakra mértek kíméletlen csapást. Angoloknál maradva érdekes tény, hogy 2015-ben házigazdaként alig több, mint két hét alatt estek ki a bajnokságból.

Képtalálat a következőre: „rugby”

Új-Zélandnak harmadszorra is sikerülhet megvédeni a világbajnoki címét, miközben Wales és Ausztrália is fenyegeti? Nem lehet elmenni a Fidzsi-szigetek csapata, leginkább két sztárjátékosuk, Semi Radradra és Josua Tuisova mellett sem, akik egészen a trófeáig képesek elvinni a csapatot. De itt van a házigazda is, akik hasonlóan a skótokhoz és az írekhez versenyképesek, könyörtelenek és a végsőkig képesek kitartani. Nem lesz könnyű azonban Argentína vagy Franciaország ellenfeleinek sem.

Egyszóval ez tényleg az a világbajnokság lesz, ahol bármi megtörténhet. Hansen, Gatland, Schmidt, Cheika – bármelyikük csapata hozhat meglepetést. A legtöbb néző egyébként a fináléban, megismételve a 2007-es VB-t egy Anglia–Dél-Afrika összecsapást vár. Míg a Boks jelenleg erősnek tűnik, az angolok mérhetik rájuk akár az utolsó csapást.

A szeptember 20-ai nyitómeccsen a házigazda japánok csapnak össze az oroszokkal. Az elkövetkezendő hetekben pedig 20 csapat között fog eldőlni, hogy 2019-ben ki lesz a világ legjobbja – erre bizony november 2-ig várni kell, addig azonban vár ránk hét izgalmas hét a rögbi-világbajnokságról!

Forrás: theguardian.com

Képek forrása: rugbyworldcup.com, stuff.co.nz, asi.nikkei.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]