32 ország, 1 cél

2018 nyara nem is kezdődhetne jobban, mint az oroszországi focivébével. A planéta legjobbjai egymásnak feszülnek, a fiatal tehetségek megmutatkoznak, a veterán játékosok rekordokat döntenek az egy hónapig tartó parádé során, melynek végén csak egy ország emelheti fel a felbecsülhetetlen értékű trófeát. Oroszországban is 32 csapat verseng majd e cél eléréséért, lássuk, kik írhatnak történelmet jövő júliusban.

Európa

A magát 2010 óta házigazdának mondható Oroszország, mint minden világversenyen, előre biztosított helyet kap az A csoport résztvevőjeként, így ide már csak három ország fér. Rajtuk kívül Európa 13 csapattal képviselteti magát: ott lesznek a 2014-ben negyeddöntőig jutó, mindig ígéretes Belgium, a Luka Modriccsal felálló Horvátország, Christian Eriksen Dániája és az 1966-os győztes, ám legutoljára már a csoportkörből is kieső Anglia.

Érdemes lesz odafigyelni a ’98-ban diadalmaskodó, Didier Deschamps által irányított Franciaországra, az abszolút első számú esélyesnek tartott, négyszeres bajnok és jelenleg is regnáló Németországra, történelme első világbajnokságára készülő Izlandra és a FIFA-világranglista 6. (!) helyén álló Lengyelországra is.

Gary Lineker: „A foci egy olyan játék, amit huszonketten játszanak 90 percen keresztül, és mindig a németek nyernek.” (forrás: peta.org)

Gary Lineker: „A foci egy olyan játék, amit huszonketten játszanak 90 percen keresztül, és mindig a németek nyernek.” (forrás: peta.org)

A jelenlegi Európa-bajnok, Cristiano Ronaldo hazája, Portugália, a 12-ik vébéjére készülő Szerbia, a 2008-tól 2012-ig minden trófeát begyűjtő Spanyolország, az olaszokat a pótselejtező során búcsúztató Svédország és a legutóbb Argentína ellen kieső Svájc képviseli még az öregkontinenst jövő nyáron. Az olaszokon kívül a másik nagy hiányzó Hollandia lesz, és igen, Magyarország is pihen a 2016-os Európa-bajnokság után.

Dél-Amerika

1978 és ’86 tornáit Argentína nyerte, Messiék ismét próbálkozhatnak, miután Németország legyőzte őket az előző fináléban. A dicső múltról a másik nagy dél-amerikai esélyes, Brazília is tudna mesélni, a csúcstartó ötszörös bajnok utoljára 2002-ben nyert, azóta viszont sok minden változott: lecserélődött az egész keret, és eddig úgy tűnik, hogy Neymar generációja nem tudja azt teljesíteni, amit Ronaldinhóék igen.

Révbe ér egyszer Messi a válogatottal is? (forrás: sportynews.com)

Révbe ér egyszer Messi a válogatottal is? (forrás: sportynews.com)

Ám 2014 nemcsak a brazil-német 1-7-től volt hangos, hanem a pazarul teljesítő Kolumbiától is, kik közül kiemelkedett a mára tehetségét bebizonyító James Rodriguez. A történelem első futball-vébéjét (1930) megnyerő, majd húsz év múlva duplázó Uruguay szintén jelen lesz jövőre és végül, de nem utolsó sorban Peru is kvalifikálta magát, miután a pótselejtezőben legyőzte Új-Zélandot.

Észak- és Közép-Amerika

Az eddig egyszer negyeddöntőig jutó Mexikó már megszokott vendég a vébéken, az elmúlt 6 alkalommal mindig elérték a kiesési szakaszt, vajon meddig jutnak most Chicharitoék?  Costa Rica három éve meglepetést okozott, mikor az Uruguay-Anglia-Olaszország triót megelőzte a halálcsoportban, jövőre ismét fekete lovakként indulnak. 2018 lesz az első olyan év, mikor egy panamai focidrukker is szoríthat az övéiért, ennek hátrányát az Egyesült Államok szenvedte el, akik a pótselejtező során búcsúztak.

Nem szokványos kép: a panamai csapat a kijutás után (bleacherreport.com)

Nem szokványos kép: a panamai csapat a kijutás után (bleacherreport.com)

Ázsia

Már sorozatban negyedszer jutott ki Ausztrália, igaz eddig kevés sikert értek el, legtovább 2006-ban jutottak, mikor a legjobb 16 között estek ki Olaszországgal szemben. Tőlük most nem kell tartaniuk. Ha a statisztikáknak hiszünk, Irántól sem, akik ugyan ötödszörre kvalifikálták magukat világversenyre, eddig egyetlen győzelmet tudtak produkálni. Ázsia legnagyobb reménysége Dél-Korea, akik tizedik alkalommal próbálhatják meg elérni a végső sikert.

A dél-koreai 11 (forrás: mirror.co.uk)

A dél-koreai 11 (forrás: mirror.co.uk)

Ha már Dél-Korea, akkor Japán. 2002-ben ez a két nemzet közösen rendezte a vébét, melyen Japán ugyan búcsúzott a csoportkör után, Dél-Korea a legjobb négy között esett ki Németország ellen. Érdekes tény: Irán a FIFA-ranglistán 34., Dél-Korea a 62. helyet foglalja el. Vajon Oroszországban végre kiderül, hogy miért? Végül Ázsia ötösfogatát Szaúd-Arábia zárja, akik eddig két meccset nyertek a ’94-es világbajnokságon.

Afrika

A kongói válogatott nagy bánatára Egyiptom csapatában van egy Mohamed Salah, aki tovább lőtte válogatottját a pótselejtezőn. Marokkót jó régen, 1998-ban láthattuk utoljára világversenyen, akkor remek teljesítménnyel, de 4 ponttal estek ki a csoportkör során. Már sorozatban harmadszor jut ki Nigéria legjobb 30 játékosa világbajnokságra, ám a legjobb 16-nál eddig mindig megállították őket. 2006-ban (és máskor is) csak a csoportkörig jutott eddig Tunézia, nekik már a legjobb 16 is nagy siker lenne. Listánkat Szenegállal zárjuk, akik Sadio Mané vezetésével okozhatnak nagy meglepetéseket.

A liverpooli támadó ösztönzően hathat a többiekre (forrás: kwesesports.com)

A liverpooli támadó ösztönzően hathat a többiekre (forrás: kwesesports.com)

Nem kell már sokat várni az indulással azoknak akik utaznak Oroszországba, hogy a helyszínen szurkoljanak.
(forrás: bbc.com/sport)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]