Októberi nyelvjárásgyűjtés a Vajdaságban – négynapos kirándulásra jelentkezhettek!

2019. október 3–6. között kerül sor az ELTE BTK Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszékének idei őszi félévi nyelvjárásgyűjtésére. Ezúttal Szerbia, egész pontosan a Vajdaság az úticél. A szakmai programok mellett ismerkedésre, kulturális programokra, szórakozásra is adódik alkalom. Részletek a cikkben!

Nyelvészet, kultúra, irodalom, közösség, ismerkedés… talán ezekkel a hívószavakkal lehetne a leginkább körbeírni, milyen élmény is egy nyelvjárásgyűjtés. A Magyar Nyelvtörténeti, Szociolingvisztikai, Dialektológiai Tanszéknek szerencsére az elmúlt években minden félévben volt lehetősége hallgatókat vinni hol határon belülre, hol külföldre, hogy szakmai tanulmányút keretében megismerkedhessenek az adott környékkel, annak lakóival, kultúrájával és nyelvhasználatukkal együtt. (Itt olvasható a tavaszi, horvátországi nyelvjárásgyűjtésről szóló beszámoló.) Ezeket a többnapos kirándulásokat ráadásul a hallgatóknak igen kedvezményes áron ajánlják: az idei négynapos (három éjszakás) túrához például csak 20.000 Ft-tal kell hozzájárulniuk. Ez a szállást (reggelivel és vacsorával), az utazási költségeket, valamint a belépőket fedezi.

És hogy ez mit is foglal magában? Az utat megelőzően szeptember 26-án, csütörtökön 16 órától tartanak tájékoztató megbeszélést a Nyelvészkönyvtárban (és addig is ímélben értesítik a jelentkezőket a fontos információkról), azonban vannak sarokpontok, amik már most is tudhatók. A szakmai programok közül a legfontosabb, természetesen, hogy szabad beszélgetéses és kérdőíves nyelvjárásgyűjtésben lehet részt venni Kishegyesen és Feketicsen. Előtte a tanszék oktatói röviden felkészítik a hallgatókat, hogyan is zajlik ez, hogy valóban sikeres lehessen a gyűjtés; valamint egy helyi kutató is beszél a településről és társadalmáról. Emellett a résztvevők a szegedi egyetemi dialektológiai-szociolingvisztikai kutatásokról is információkat kaphatnak.

Azonban nemcsak ebből áll az út: a nyelvészet mellett az irodalom iránt érdeklődők sem maradnak program nélkül. Szabadkán egy Kosztolányihoz köthető helyeket körbejáró séta, Szenttamáson pedig a Gion Nándor-emlékház várja a jelentkezőket, tárlatvezetéssel, fontos regényhelyszínek meglátogatásával. Újvidéken is járnak majd a nyelvjárásgyűjtők, a péterváradi vár körbejárásán túl az újvidéki egyetemi élettel is megismerkedhetnek az újvidéki tanszék egy oktatójának szemszögéből. De a hazaút sem eseménytelen: a Palics-tó szépsége után például egy szecessziós kiállítást is lehetőség nyílik megnézni.

A szállás Kishegyesen, a Kátai tanyán lesz. Első este vacsora után csapatépítő programokkal, beszélgetéssel, irodalmi vetélkedővel, a második este borkóstolóval várják az utazókat; végül a harmadik éjszakán előadásokat tartanak, valamint összegző értékelést kérnek a nyelvjárásgyűjtő csapatoktól.

Akik kedvet kaptak, azoknak a jelentkezés az alábbi adatlap kitöltésével lehetséges: https://bit.ly/2jTuhED

A magyar szakos hallgatók (BA-, MA-, osztatlan tanárképzésben résztvevők) előnyben részesülnek, azonban a tanszék örömmel fogadja más szakokról, így a történelem, néprajz, kommunikáció stb. szakról érkezők érdeklődését is. A részvételi díjat (az említett 20 000 Ft-ot) személyesen, az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézet titkárságán, legkésőbb szeptember 25-ig kell befizetni (1088, Bp., Múzeum krt. 4/A, II. em. 240.), a jelentkezés ezzel válik teljessé.

További információkért Bárth János egyetemi adjunktust (ELTE BTK, “A” épület, II. emelet, 238., fogadóórákon személyesen, vagy a barth.janos@btk.elte.hu ímélcímen), az intézeti titkárságot (A/240), és a tanszék oktatóit lehet felkeresni. A kirándulás Facebook-eseménye pedig ezen a linken érhető el.

Erről a lehetőségről nem érdemes lemaradni!

Kiemelt kép forrása: az említett Facebook-esemény.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]