Kempelen Farkas emlékérem az ELTE oktatójának

2019-ben is kiosztotta a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság a Kempelen Farkas emlékérmet, amit idén Bóna Judit, a Fonetikai Tanszék oktatója kapott. A Társaságról és a díjazott kutatóról szedtünk össze némi tudnivalót.

Június 15-én a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság a legutóbbi kongresszusán Kempelen Farkas emlékéremmel tüntette ki Bóna Juditot, az ELTE Fonetikai Tanszékének egyetemi docensét. A kongresszusnak az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara adott otthont. Az emlékérme átadása lehetőséget nyújt, hogy röviden bemutassuk a Társaságot és tevékenységét.

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság (MFFLT) küldetése, hogy a magyar fonetika (tárgya a beszéd), a foniátria (a hangképzőszervek rendellenességeivel és betegségeivel foglalkozó tudományág) és a logopédia (beszédnevelés) területeit fejlessze. A tagoknak lehetőségük van bővíteni tudományos ismereteiket. A Társaság feladata, hogy a tudományág szemléletét és módszertanát terjessze, a hazai és külföldi eredményeit ismertesse, elősegítse a tudományterület eredményeinek gyakorlati felhasználását. Továbbá a Társaság szakmai folyóiratok szerkesztésével terjeszti a magyar kutatási eredményeket minél szélesebb körben belföldön és külföldön egyaránt.

Kempelen Farkas emlékérem

Kempelen Farkas emlékérem

Az MFFLT 1964-ben alakult, kezdetben mint a Magyar Fül-, orr-, gégeorvosok Egyesületének (akkori nevén: a Fül-orr-gége Szakcsoportnak) Szekciója, majd 1966-ban vált önálló társasággá. Az 1964-es alakuló elnökség tagjai között találhatjuk Bárczi Gusztáv orvos-gyógypedagógust is. Az MFFLT jelenleg több mint 400 tagot számlál és az évek során 21 nemzetközileg is elismert külföldi tudóst választott tiszteletbeli tagjává, akik Magyarországgal is jó kapcsolatot ápolnak.

Az MFFLT 1968-ban alapította a Kempelen Farkas emlékérmét, amelyet évente egyszer osztanak ki a Társaság éves kongresszusán. A plakettel eleinte a társaság kongresszusain legszínvonalasabb előadások előadóit jutalmazták. 1983-tól tudományos munkásság elismeréséért és a Társaság érdekében történő szervezőmunkáért ítélték oda.

Ma már a Kempelen Farkas emlékérmet a Társaság azon tagja kapja, aki „a szakmai konferenciákon színvonalas előadást vagy előadásokat tart, közleményeket jelentet meg, vagy tudományos tevékenységet folytat a mindennapi munkája mellett, illetve a Társaság érdekében aktív és hasznos tevékenységet végez” (mfflt.hu). Tehát az érem tulajdonosa széleskörű és hosszútávú szakmai előmenetelt tudhat maga mögött. (Zárójeles információ: Kempelen Farkas mérnök, építész és feltaláló volt. Nevéhez olyan találmányok fűződnek, mint a gőzturbina őse, vagy a méltán híres, ám kicsi csalással élő sakkozógép.) Az éremre a Társaság tagjai terjeszthetik fel kollégáikat, amit ma már több mint ötven kutató mondhat magáénak.

Bóna Judit az ELTE Ígéretes kutatója a nyelv és irodalomtudomány kategóriában 2018-ban

Bóna Judit az ELTE Ígéretes kutatója a nyelv és irodalomtudomány kategóriában 2018-ban

Ezt a színvonalas emlékérmet ítélte oda a Társaság elnöksége egyetemünk oktatójának, Bóna Juditnak. Bóna Judit 2007-ben szerezte meg PhD fokozatát summa cum laude minősítéssel az ELTE-n, majd 2014-ben habilitált. Jelenleg az ELTE Bölcsészkarán oktat, a Fonetikai Tanszék munkatársa. Kutatási területei között szerepel a spontán beszéd, a gyermeknyelv és időskori beszéd, sőt foglalkozik a megakadásjelenségekkel is. Legutóbbi monográfiája az időskori beszéddel foglalkozik: A spontán beszéd sajátosságai az időskorban címmel jelent meg 2013-ban. Bóna Judit 2018-ban az ELTE ígéretes kutatója díjat is megkapta, idén pedig a Kempelen Farkas emlékéremmel tüntették ki a mögötte álló életmű miatt. A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság idei kongresszusán előadóként is részt vett, ahol előadásának címe: Óvodások és iskolások beszédének jellemzői különböző beszédtípusokban.

Gratulálunk az elismeréshez!

A kiemelt kép forrása: ez.

A bejegyzésbe illesztett képek forrása: itt és itt.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]