Nem középiskolás fokon – robotika gyerekeknek

Februárban Kuckó-szakkör néven indít foglalkozásokat gyerekeknek az ELTE IK!

Az iskolák fontos feladata a társadalmi felelősségvállalás – hiszen leginkább intézményi kereteken belül képesek a nagytudásúak taní-tani. Mostanság egyenesen üdítő erejű olyan kezdeményezésekről hallani, amelyek ezt a tételt memorizálni látszanak.

Az ELTE IK olyan gyerekeket vár a Kuckó-szakkörökbe (LEGO Mindstroms EV3, Micro:bit) 9–15 éves korig, akiket magasabb szinten érdekel az informatika.

A LEGO Mindstroms EV3 szakkör a robotprogramozás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődő kamaszodókat és kamaszokat: a LEGO-robotok két csoportban várják a gyerekeket, ezzel lehetőséget biztosítva a fejlődésre is. Ha valaki már elsajátította a robotika alapjait, folytathatja a tanulást a haladóknak fenntartott szakköri alkalmakon.

A Micro:bit szakkör tagjai – velem ellentétben – talán már az első alkalom előtt tudhatják, hogy a Micro:bit egy egylapkás miniszámítógép, amelynek számos tulajdonsága (pl. fényérzékelő, hőmérséklet-érzékelő) teszi lehetővé, hogy sokrétűen alkalmazzák: többek között játékok fejlesztésére is akár.

A szakkörök remek közeget biztosítanak a gyerekeknek a fejlődésre, amelynek aztán látható lenyomatai lesznek szinte azonnal: a robotok ugyanis – egyelőre – szót fogadnak fejlesztőjük ötleteinek és fantáziájának (aztán ki tudja, lehet ők lesznek a jövő programozói az Ex machinából).

A Kuckó-szakkör helyszíne az ELTE Lágymányosi Campusa, a februárban induló foglalkozásokról, a részvételi díjakról és kedvezményekről pedig itt olvashattok bővebben:
http://tet.inf.elte.hu/tetkucko/szakkor/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]