Unatkozó egyetemi polgárok, a következő hét a tiétek!

Ugyan múlt héten is közreadtunk egy (továbbra is aktuális) programajánlót, november első hete annyi meglepetést tartogat, hogy érdemes külön cikket szánni a szerdától vasárnapig tartó rendezvényeknek is. Ha csak számszerűen tekintjük át: 8-án, csütörtökön hat, pénteken négy, szombaton két esemény kezdődik, némelyek ráadásul többnaposak.

Ne feledjük, a szünet elejétől szerdáig tartó programajánlónkból is lehet még szemezgetni a héten. Csütörtöktől pedig kezdjünk is egy többnapos rendezvénnyel: 8-án kezdi meg működését (és egészen tizedikéig tart) az Országos Neveléstudmányi Konferencia, amit 2001 óta szervez az MTA Pedagógiai Tudományos Bizottsága, és idén a PPK ad neki helyet. A konferencia ezúttal a Kutatási sokszínűség, oktatási gyakorlat és együttműködések címet kapta, ami tükrözi az előadók hozzáállását: a kutatásnak éppolyan fontos aspektusa a gyakorlati hasznosulás (itt az oktatásban való alkalmazás), mint az elméleti megközelítések kidolgozása. Az együttműködés hangsúlyozása a konferencia interdiszciplináris jellegét mutatja, illetve azt, hogy a felvonultatott eltérő tudományos paradigmák is képesek egymás mellett élni és egymásra termékenyen hatni. A részletes program és az absztraktfüzet már elérhető a konferencia honlapján.

Ugyanaznap a BTK Germanisztikai Intézete néderlandisztikai irányú workshopot szervez bevezető előadásokkal. A cím igazán izgalmas napot vetít előre: Migráció, irodalom és identitás: A „gyermekvonatok” Magyarország, Hollandia és Flandria között a huszadik század első felében. Az előadások többnyire hollandul, időnként magyarul folynak majd. A napot René van Hell, a Holland Királyság nagykövete, David Mae holland miniszterelnök-helyettes és Réthelyi Orsolya hab. egyetemi docens, a Néderlandisztikai Tanszék vezetője nyitja meg.

Eközben az 1968-as tiltakozásokról szervez közösen konferenciát az ÁJK Politikatudományi Intézet, a Politikatudományi Doktori Iskola, a Bibó István Szakkollégium és a Magyar Politikatudományi Társaság. A rendezvény az elmúlt ötven év távlatából értékeli a ’68-as lázadásokat kelet-európai és nyugat-európai kontextusban egyaránt, olyan hatásokra is kitérve, mint a magyar választói magatartás változása.

Csak jön és jön.

Csak jön és jön.

Az ELTE díszdoktorrá avatási ünnepségének alkalmából Georg Gartner geográfus érkezik hozzánk, és ad előadást 8-án az IK-n. A bécsi Műszaki Egyetem professzora a kartográfiáról fog beszélni a digitalizáció fényében, hiszen ez alapvetően változtatta meg a térképek és más kartográfiai eszközök mai helyzetét, lehetőségeit. Előadásának címe: The Science of Cartography: Ongoing Evolution and Research Agenda.

Hasonló cipőben jár Rainer Weiss amerikai fizikus is, aki Frei Zsolt (a TTK Fizikai Intézetének igazgatója) meghívására érkezik Budapestre előadni, és 9-én szintén díszdoktorává avatja egyetemünk. A  Massachusetts Institute of Technology professor emeritusa, aki tavaly vehette át a fizikai Nobel-díjat, a gravitációs hullámok felfedezéséről és kutatásáról fog beszélni. A hullámok létezését Einstein általános relativitáselmélete alapján egy évszázada sejtik, azonban először 2015-ben észlelték valóban. Rainer Weiss a hullámok detektálásának alapjául szolgáló lézer-interferometriás mérési módszer alapjait dolgozta ki, ami a két amerikai LIGO-detektor megépítéséhez volt nélkülözhetetlen. Az ELTE több szálon is kötődik a projekthez: a Frei Zsolt vezette MTA‒ELTE Extragalaktikus Asztrofizikai Kutatócsoport részt vesz a detektorok műszereinek, programjainak fejlesztésében és az adatok kiértékelésében is, valamint galaxiskatalógust készített, ami a gravitációs hullámok lehetséges forrásainak meghatározásában segít. Rainer Weiss előadása ingyenes, de regisztrációköteles; a le- vagy kimaradóknak jó hír, hogy felvétel is készül róla, ami a Fizikai Intézet és az MTA honlapján is hozzáférhető lesz.

A csütörtöki utolsó ajánló talán a tanár szakos hallgatóknak lehet a legérdekesebb. A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Alapítvány 2018 tavaszán pályázatot hirdetett nemzetközi konferencián való részvétel és előadás támogatására. A Módszertani Mesék sorozat keretein belül a TTK tudományos diákköri műhelyében ezen az estén a pályázat díjazottjai mesélnek arról, milyen élményeket és tudást szereztek a konferenciákon. Az est címe: „Amit vittünk, és amit hoztunk”.

Ilyen ezekkel a programokkal nem fordulhat elő.

Ilyen ezekkel a programokkal nem fordulhat elő.

*

Ezen a ponton átváltunk a pénteki napra. Egyrészt még zajlik majd a Neveléstudományi Konferencia; másrészt már elkezdődik a hagyományosnak számító XIX. Kárpát-medencei Kossuth-szónokverseny, melyet idén is a TÓK szervez. A kétnapos versennyel kapcsolatban szeptemberben közöltünk interjút Pölcz Ádám tanársegéddel, korábbi résztvevővel, mostani szervezővel. A 9-ei nap (tehát a verseny első részének) témája, ami köré a max. 6 perces szónoklatok épülnek: „csak az nem fél kit a remény / már végképp magára hagyott”?

Szintén kétnapos lesz a Földtudományos Forgatag nevű szakmai program, amit a Magyarhoni Földtani Társulat szervez. A Forgatag egyrészt összefogja a földtudománnyal foglalkozó szervezeteket és lehetőséget ad a kutatásaik bemutatására, másrészt ismeretterjesztéssel, interaktív előadásokkal szolgál a laikus látogatóknak is. Az ELTE több intézménye is részt vesz rajta: a kiállítók között ott az ELTE Természetrajzi Múzeum, ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék és a ELUSCSEG is (Eötvös Lorand University Student Chapter of the Society of Economic Geologists), valamint a Földtani Tanszék több oktatója tart előadást.

Az IK-n eközben Magyarország legnagyobb független virtualizációs konferenciája zajlik majd. A VDAY 2018 jelentős innovatív cégeket sorakoztat fel az Ubertől a Dellen és a HP-n át a Microsoftig, képviselőik a legújabb fejlesztésekről, technológiákról, új rendszerekről tartanak bemutatót. A virtualizációtól a felhő alapú szolgáltatásokig mindenféléről szó lesz. Regisztrálni csak máig (okt. 31.) lehetséges!

A Budapesti Ügyvédi Kamarában ezzel párhuzamosan A Monarchia összeomlása és az első köztársasági kísérlet címmel rendeznek konferenciát az ÁJK közreműködésével. ELTE-s oktatóktól a nemzetiségek szerepéről, a nők jogairól, a hatalomkoncentráció kényszeréről, valamint kifejezetten 1918-ra fókuszálva a Néphatározatok sajtómegjelenéseiről, a szabadságjogok állásáról vagy éppen a 1918-as választójogi törvényről lehet majd előadásokat meghallgatni.

...Csakis ilyen.

…Csakis ilyen.

*

10-én, szombaton a Kossuth-szónokverseny és a Földtudományi Forgatag folytatódó programjai mellett két konferencia is kezdődik. Elsőként: idén tizedjére gyűlnek össze a tudósok a TTK-n a MedInProt Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program keretein belül. A tanácskozás délelőtti programján a 2018-as kémiai és orvosi Nobel-díjjal kitüntetett kutatási témákat és eredményeket mutatják be, ezt követően a MedInProt támogatásával született kiemelkedő publikációk néhány szerzője mutatkozik be. A délutáni programban könyvbemutató is lesz: az 1000 arcú fehérjék című kiadványt ismertetik.

A hétvége másik eseményére sok gazdi felkaphatja a fejét, hiszen a VI. Kutyaetológiai Konferenciáról van szó. Az Etológiai Tanszék mellett az MTA–ELTE Családi Kutya Kutatási Program jegyzi az eseményt; végre nemcsak angolul, hanem magyarul is hozzáférhetővé válnak a kutatások eredményei. Néhány kutatásról már mi is beszámoltunk (angolság ide vagy oda), például a figyelemről, az öregedésről vagy a féltékenységről.

Jó szórakozást mindenkinek!

A képek forrása: itt, itt és itt. Kiemelt kép innen.

Forrás: elte.hu.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]