Programajánló a következő két hétre

Az őszi szünetben sem áll meg az élet az egyetemen: programajánlónkban mától november 7-ig megrendezendő eseményeket válogattunk össze.

A cikk leggyorsabb olvasói még éppen elkaphatják a Tanító- és Óvóképző Karon megrendezett 26-ai, pénteki konferenciát. A 2. Országos Gyógytestnevelési Konferencia idei témája a mérés a gyógytestnevelésben, és a TÓK mellett a Nemzeti Pedagógus Kar és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete szervezi. A NETFIT gyógytestnevelési aspektusból való elemzése mellett szó lesz például a „gerincegér” gerincdiagnosztikai szerepéről, illetve a scoliométerről is. Délután elméletiből gyakorlatiba csap át az esemény: az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola tornatermében a mérőeszközöket gyakorlati foglalkozásokon lehet megismerni; utóbbihoz sportfelszerelés szükséges.

Szintén pénteken rendezi meg az Állam- és Jogtudományi Karon működő Perjátszó Kör a Sissi-merénylettel kapcsolatos előadását. Az ingyen megtekinthető darab iránt akkora az érdeklődés, hogy az előzetes regisztráció során már beteltek a helyek; azonban ez is mutatja, hogy érdemes a perjátékokra specializálódott színjátszó társulat tevékenységét figyelemmel követni (ezért is került bele a felsorolásba). A szórakoztatás mellett az oktatás is kimondott cél: az esemény szövege szerint a darab nem kevesebbet vállal, mint a mítoszok és a valóság kibogozását a merénylettel kapcsolatban.

A fenti téma azért is érdekes választás, mert november 7-én, kedden a BTK Gólyavárában kötetbemutató beszélgetés készül Marie Louise von Wallersee-Larisch Sisi udvarában. A múltam, emlékiratok című könyvével kapcsolatban. A kötetről az ELTE oktatói beszélgetnek majd (Csorba László és Frank Tibor történész, egyetemi tanár, illetve Vér Eszter Virág történész, egyetemi tanársegéd).

30-án, kedden (tehát már valóban a szünetben) műhelytalálkozó zajlik majd a TÓK-on: a Játékbarát iskolák (Children’s Access to Play in Schools) projekt résztvevői gyűlnek össze. A projektben több több hazai és nemzetközi pedagógusképző egyetem és közoktatási intézmény vesz részt (magyar intézmények mellett cseh, szovák, osztrák, lengyel és egyesült királyságbeli is). Egyrészt olyan kritériumrendszer kidolgozásán munkálkodnak, amelyben a játékbarát iskolák minősíthetőek lennének; másrészt egyértelmű cél a szemléletformálás, a játék komolyan vétele.

31-én, szerdán a fotobiológia kerül középpontba: a Magyar Biofizikai Társaság Fotobiológiai Szekciója a legújabb kutatásaiból tart összefoglalót. A programban olyan különös és izgalmas címeket találunk, mint A dunavirág poláros fénycsapdázódása és ennek csökkentése este kivilágított hidaknál; Agyi biofizikai képalkotás mint vizuális alapú kognitív modell vagy Különleges színtest szerkezetváltozások a plasztiszfejlődés során, illetve stressz (pl. szárazság és sóstressz) hatására; de szó lesz a sötétben nevelt borsókról és a zöldalgákról is fotobiológiai megközelítésből.

November 6-án Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus tart előadást Legyünk mi is időmilliomosok! címmel. Az előadás kedvcsinálója nem kevesebbet állít, mint azt, hogy mindannyiunk életében ott van az a heti 20-30 óra, amit produktívan tudnánk tölteni, de nem tesszük – és talán ezen múlik, hogy utolérjük-e magunkat a dolgainkkal, vagy csak hajszoltan élünk a munkaidő végét, a pénteket, a szüneteket várva. Az esemény A siker lélektani sarokkövei c. sorozat része, a részvétel pedig ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Ugyanaznap a gyógyításról lesz szó az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában, egészen pontosan a biomarker-kutatások és a biobank szerepéről a személyre szabott orvoslásban. Az eseményen előadást tart Kacskovics Imre egyetemi tanár is, az ELTE TTK Immunológiai Tanszékének és az ELTE Biotechnológia FIEK vezetője.

November 7-én a Germanisztikai Intézetben hallgathatunk meg egy előadást a nyelvtanulásban megjelenő újabb eszközökről a német nyelvvel kapcsolatban. Uzonyi Pál hab. főiskolai tanár a Germán Nyelvek és Kultúrák Hete c. programsorozat keretein belül beszél majd a nyelvtanulásban elérhető új segédanyagokról; a hangsúly a digitalizáláson (a digitális bölcsészeten és a digitalizálás nyelvtanulásban betölthető szerepén) lesz.

A témához kapcsolódva ugyanaznap, ugyanott a nemrég az Akadémiai Kiadónál megjelent svéd-magyar digitális szótárról lesz szó. Ez Magyarországon az egyik első olyan teljes körű lexikográfiai feldolgozásra törekvő szótár, amely kizárólag számítástechnikai eszközökkel készült, és digitális publikációs formákban, hálózaton keresztül történő csatlakozással, különböző digitális eszközökkel használható. Az előadás tétje, hogy kiderülhet, mennyiben alkalmazható a szótár nyelvtanulási és nyelvoktatási eszközként digitális formájának köszönhetően.

Forrás: elte.hu.

Kiemelt kép forrása: kutyaetologia.elte.hu.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]