Az internetes enciklopédiáé a jövő?

Internetes Jogtudományi Enciklopédia készül Magyarországon kaliforniai mintára. De miről is van szó? Fejes Gergő írása.

Az ELTE, a PKE és a Szegedi Tudományegyetem közös munkájaként létrejött a valaha volt legnagyobb magyar jogtudományi projekt, ami nem más, mint az Internetes Jogtudományi Enciklopédia (IJOTEN). Dr. Jakab András és Dr. Fekete Balázs kezdeményezte a jelenleg 38 szócikkből álló honlapot, és a bejegyzések száma folyamatosan bővül. A tervezett 1500 szócikk elkészítésében legalább 500 hazai szerző vesz részt. A projektben szerepel az ÁJK több oktatója is Fekete Balázs mellett, mint például Földi András, Hack Péter, Kisfaludy András, Bodnár Eszter és Menyhárd Attila.

Az IJOTEN létrejöttének célja, hogy mindenki számára egy hiteles és tudományos oldal álljon a rendelkezésre, amely teljesen ingyenesen hozzájárulhat a szakmai és állampolgári jogokról való tudás könnyebb hozzáféréséhez. Az egész oldal a  Stanford Encyclopedia of Philosophy mintáját követi. Az enciklopédia megalkotásának fontos szereplői a rovatszerkesztők. Ők szervezik a szerzők munkáját, és ők felügyelik a cikkek hitelességének ellenőrzését is. A rovatbevezető szócikkek eltérnek a többitől. Ezeket a belső terminológiánkban identitásszócikknek is nevezzük. Ez az adott jogterületnek vagy jogágnak a jogtudomány egészében elfoglalt helyét mutatja be.

A kérdés adott: „Ez ugyan miért jobb, mint a Wikipédia?” Hiszen a cikkek ott is szűrésen és javításokon esnek át, és bárki írhat oda, bárki javíthat. Ez ugyan igaz, de az IJOTEN munkáját ezeken kívül még egy külső szakember írott vagy műhelyvitán elmondott véleménye is segíti. Így sokkal szakszerűbb és hitelesebb szócikkek keletkeznek. Az IJOTEN színvonala magas, csak megbízható tudományos anyag kerül fel az oldalra. Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy olvasott valamit a Wikipédián, és annak pont az ellenkezője derült ki – ilyen itt nem fordulhat elő.

Az IJOTEN készülésének folyamatát a Facebook-oldalon és a Jogtudományi hírlevélben is lehet követni. Itt rendszeresen jelzik az új szócikkek megjelenését és a műhelyvitákat is. Az oldalt idén, május 28-án avatták fel ünnepélyes keretek között.

A kiemelt kép Mohai Balázs (Jogi Fórum) fotója. A kép forrása és a Jakab Andrással és Fekete Balázzsal készült interjú itt érhető el.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]