Gyertek a XIX. Eötvös Konferenciára!

Az Eötvös József Collegium, idén XIX. alkalommal szervezi meg az Eötvös Konferenciát, melynek helyszínt az Eötvös József Collegium biztosít 2018. április 20-21-e között.

Az idén tizenkilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Eötvös Konferencia az Eötvös Collegium diákjai által szervezett egyik legjelentősebb tudományos diákkonferencia. A Collegium legfontosabb célkitűzése a lelkes, tanulni vágyó és érdeklődő hallgatók szakmai előmenetelének támogatása, melynek – a diákság által képviselt és támogatott kiemelkedő módjaa tudományos konferenciák szervezése, az előadási és publikálási lehetőség biztosítása az alap-és mesterképzésben, valamint az osztatlan tanári képzésben részt vevő fiatal kutatók számára.

Az Eötvös Konferencián a fiatal előadóknak lehetőségük adódik szakmai közönség előtt bemutatni a kutatásukat, melyre – a tudományterületükön elismert kutatók, oktatók által – konstruktív visszajelzéseket, építő kritikákat kapnak. A diskurzusban hagyományszerűen az előadó, a szakma jeles képviselői, valamint a közönség soraiban ülők is részt vesznek, így kialakítva egy szakmailag értékes párbeszédet az elhangzott előadásról. A konferencia, mely az interdiszciplinaritás jegyében zajlik, évről évre a bölcsész-, társadalom-, természettudományok, illetve az informatika tudományterületeiről fogad be előadásokat.

A XIX. Eötvös Konferencia – a hagyományokhoz híven – a reál és humántudományok legkülönbözőbb tudományterületeiről fogadott be előadásokat, melynek köszönhetően rendkívül gazdag program állt össze.  A konferencia két napja során párhuzamosan három szekció előadásai futnak majd, mely során közel száz előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. A konferencia programját kerekasztal-beszélgetések és plenáris előadások színesítik.

A XIX. Eötvös Konferencia plakátja

A XIX. Eötvös Konferencia plakátja

Az első napon, április 20-án színes programmal várja az „A” szekció az Orientalisztika, a Dráma és Színház, valamint a Filozófia iránt érdeklődő hallgatókat. A „B” szekció előadásai a Természet-és Társadalomföldrajz, míg a „C” szekció a Társadalomtudományok számos területéről érkező előadásokat fogad be. A nap során 10:45-től Kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az előadók, valamint a résztvevők, A magyar kisebbségek helyzete az oktatásban témakörben, Bodor László, Fedinec Csilla, Mészáros Tamás, Szerbhorváth György meghívott előadók, valamint Benked László moderátor közreműködésével.

A második napon, április 21-én szintén színes, a tudományterületek széles körét érintő programmal várják a szervezők az érdeklődőket. Az „A” szekciót a Művészettörténet alszekció előadásai nyitják meg, melyeket 11:15-től a mesterséges intelligenciáról szóló, Fonyó Dávid által tartott plenáris előadás köt egybe a délutáni Biológia, valamint Informatika alszekciókkal. A „B” szekciót 9:00-kor Dr. Kenyeres István,  A fiskális-hadi állam és a Habsburg Monarchia a kora újkorban: modellek és értelmezési keretek című plenáris előadás nyitja. Ezt követik a Filológia és fordítás, a Nyelvtudomány, a Humán neveléstudomány, valamint a Reál neveléstudomány alszekciók előadásai. A szekciót a matematika érettségi prediktív validitásáról szóló szakmai beszélgetés zárja. A „C” szekció során az érdeklődők reggel 9:00-tól a kémia tudományterületéről érkező előadásokkal ismerkedhetnek meg, míg a nap további részét a történészek „uralják”, az ókortörténettől a modernkori történelemig hallgathatnak meg színes előadásokat a tudományterület iránt érdeklődők.

A XIX. Eötvös Konferencia két napja során közel száz előadáson vehetnek részt az érdeklődők. A szakmaiság jegyében zajló interdiszciplináris diákkonferencia mind az előadók, mind pedig a hallgatóság számára lehetőséget biztosít az érdeklődési területükön megszerzett tudás, ismeretanyag tágítására, mélyítésére. A konferencián elhangzó anyagokból hagyományszerűen konferenciakötet megjelenését tervezik a szervezők.

A konferenciának a budapesti Eötvös József Collegium (1118, Budapest, Ménesi út 11–13.) ad otthont, 2018. április 20–21-én. A szervezők a kérdéseket az konferencia2018@eotvos.elte.hu e-mail címre várják. További részletek elérhetőek a XIX. Eötvös Konferencia folyamatosan frissülő honlapján.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]