Meghalt a kerekesszékes szuperhős!

A kerekesszékes szuperhős a „fekete lyukak atyja”, a legkellemesebb géphang gazdája elment közülünk ma reggel. Legyen neki könnyű a föld!

Súlyos betegségével, az amiotrófiás laterálszklerózissal 55 éven keresztül kitartóan küzdött, dehogy küzdött! Felülemelkedett rajta, és egyedülállót alkotott a tudomány területén. És most elsősorban nem a (nyilvánvalóan bámulatos) eredményeire gondolok az elméleti fizika terén, hanem arra a fáradhatatlan munkájára, amivel próbálta az egész világot bevonni abba a hihetetlen univerzumba, amit a legnagyobb koponyákkal szoktunk fémjelezni, amiről azt gondoltuk, hogy a minimális szintű megértése is csak a korszakos zsenik kiváltsága. Az idő rövid története, és Az idő még rövidebb története csak az első csepp volt abban a tengerben, ami generációkat inspirált a tudományos pályavállalásra, a tudományos hírekre való érzékenységre (ami véleményem szerint legalább olyan fontos, mint szűkebb vagy tágabb környezetünk szociális, politikai helyzetének ismerete). Nem ő az első, aki ezt elkezdte. Gondoljunk csak Carl Saganra, akár, de mégis nagy bizonyossággal merem mondani, hogy Hawking az alfája annak a jelenségnek, hogy ma nagyon sok tini tumblr-én, facebook borítóképén galaxisok vagy planetáris ködök szerepelnek.

Életében a tudományos igényű ismeretterjesztés ugyanolyan fontos szerepet játszott, mint a tudományos kutatás. a kép forrása: alon.hu

Életében a tudományos igényű ismeretterjesztés ugyanolyan fontos szerepet játszott, mint a tudományos kutatás.
a kép forrása: alon.hu

Csak gondoljunk bele, hogy hány élő elméleti fizikus van, akinek az életéből blockbustert lehet forgatni? Hány élő elméleti fizikus mondhatja el magáról, hogy gyakori szereplője a Simpson-családnak, vagy egy egész sitcom epizódot lehet köré építeni? Hány elméleti fizikussal éri meg reklámozni egy új Jaguart? Hány elméleti fizikus van, akinek a megszinkronizálásért Liam Neeson bármit megtenne? Ki az az elméleti fizikus, aki még a legerőltetettebb tudományos vicceket is élvezhetően adja elő?

Ez mind Stephen Hawking, de ennél sokkal több. A legokosabb rocksztár ma itt hagyott minket. Egy kerekesszéknyi és 170 centinyi űrt hagyott maga után. És egy olyan örökséget, ami túlmutat a biológián, túlmutat a géneken. Hawking a tudomány Pál apostolaként megnyitotta mindenki számára az utat. Te is, ő is, én is, mindenki részese lehet ennek a világnak, aki szeretne. És miért ne szeretnénk, ha egy ilyen nagyszerű ember a fél életét ennek szentelte? Nem tudom, hogy vannak-e még olyan újságok, amiknek a közepén egy poszter van, de ha még léteznek ilyenek, akkor javaslom, hogy egy darabig felejtsék el az énekeset, a filmcsillagokat meg a focistákat, és ezt a négy keréken gördülő óriást tegyék mindenhova!

A kiemelt kép forrása: titokterminal.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]