Két helyen egyszerre – Stephen Hawkingnak erre is megvan a receptje

Nehéz elképzelni Stephen Hawking esetében, hogy nem az a legérdekesebb, amit mond, hanem az, hogy azt miként teszi. Pedig jelen esetben éppen erről van szó, a világhírű brit tudós ugyanis úgy jelent meg hongongi hallgatósága előtt, hogy még csak el sem kellett hagynia az Egyesült Királyságot.

Stephen Hawking körül sosem unalmas az élet, nemrég megtudhattuk, hogy hamarosan valóra válik az egyik legnagyobb álma, és turistaként az űrbe repülhet, méghozzá a Virgin Galactic űrhajójával. Most pedig egy igazán unikális előadásról adtak hírt a Távol-Keletről: a tudós hologramként tartott kilencven perces előadást hongkongi közönségének március 24-én. Hawkingot egy stúdióban, zöld háttér előtt vették a kamerák, a háromdimenziós képet internet segítségével továbbították. A nem mindennapi látványt a közönség ráadásul 3D-szemüveg nélkül élvezhette, ami még inkább valószerűvé tette az élményt.

 

Hawking saját életéről és munkásságáról beszélt, kitérve az emberi elmére, a különböző, egymásra ható társadalmi folyamatokra, az oktatási rendszerre, a tudományok fontosságára, a kutatások jelentőségeire és törekvéseire, majd mindennek fényében igyezekett levonni a konzekvenciát, hogy napjaink történései milyen jövő felé is mutatnak pontosan.

 

Nem ez az első alkalom, hogy az elméleti fizika egyik legnagyobb szakértője ilyen megoldással igyekezett áthidalni a távolságot, 2015-ben a Sydney-i Operaházban is hasonlóképpen tartotta meg beszédét.

 

Szöveg: Dézsi Fruzsina

Forrás: HVG, 24.hu

Kép forrássa: news.com.au

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]