Arany János-albumot mutattak be Nagyszalontán

200 éve született Arany János. A szerző tiszteletére ebből kifolyólag határon innen és túl kulturális programokat szerveznek. Március elején Arany szülővárosában, Nagyszalontán mutatták be az Arany Szalontája – Szalonta Aranya című kötetet, amely a költő és a város kapcsolatáról szól leginkább, de több érdekességet is tartalmaz a magyar romantika egyik legnagyobb alakjának életútjából.

A szalontai Városháza teljesen megtelt az eseményre, amelyen Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntötte a megjelenteket. Beszédet mondott továbbá Dr. Naszvadi György, a kötet kiadását 12 millió forinttal támogató Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány elnöke, Jankovics Marcell művelődéstörténész, és a szerzők nevében Faggyas Sándor újságíró. Mellette egyébként  Patócs Júlia, a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület elnöke és Dánielisz Endre, nagyszalontai helytörténész dolgozott az albumon.

A bihar megyei település polgármestere, Török László arról beszélt, hogy Arany János kétszáz éve erkölcsi kapaszkodókat jelölt ki, és ez a kötet képes lehet erősíteni az emberekben a magyarság iránti elkötelezettséget. A fiataloknak szerinte Aranyhoz hasonló példaképeket kell találniuk, mert sokkal értékesebb a gyökereink megerősítése, mint az „olcsó importkultúra”.

A Méry Ratio Kiadó 6000 példányban adja ki az albumot. Tervezik a kötet nemzetközi terjesztését is, nem csak a Kárpát-medencében, de a nyugaton élő magyarok számára is.

 

 

Forrás: Origo; petofiprogram.hu

Kép forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]