Egyre butít a digitális világ

Egy új kutatás szerint egyre inkább csökken a fejlett európai országokban, főleg Skandináviában és az Egyesült Királyságban lakók intelligenciaszintje.

A technológiai fejlődésnek “köszönhetően” az 1900-as évek közepétől kezdett emelkedni a fejlett országok lakosságának IQ-ja, ám az az 1990-es évek derekától elkezdett csökkenni – állítja a témával foglalkozó tanulmány társszerzője, Michael Shayer. Pontosan így fogalmaz: “széleskörű társadalmi változás nyomta rá a bélyegét a gyerekek fejlődésére és gondolkodására is, és ez évről-évre meghatározóbb lesz”. Ez a változás pedig a technológiai fejlődés, a játékkonzolok, okostelefonok, digitális platformok és minden olyan ezekhez kapcsolódó vívmány megjelenése, amelyek megváltoztatták elsősorban a gyermekek és fiatalok közti kommunikációt. Példának hozza a matematikai és természettudományos adatokat, amelyek megmutatták, hogy míg 1994-ben a 14 éves brit fiatalok 25 százaléka volt képes bizonyos feladatok elvégzésére, ma már csak öt százalékuk.

A kutatás szerint a skandináv országokban is ehhez hasonló csökkenés figyelhető meg. Dániában, Finnországban és Norvégiában is, amelyek lakosainak IQ-ja többéves mérések alapján folyamatos emelkedésben volt, most évente 0,23 ponttal csökken az 1990-es évek közepe óta. Noha ez a szám olyannyira kicsi, hogy alig észrevehető és tapasztalható, a szerzők szerint hosszú távon rossz hatása várható.
“Ha egy generációra, vagyis harminc évre tekintünk előre, ez az IQ-csökkenés már 7,49 pont lesz a finneknél, 6,48 a dánoknál és 6,5 a norvégoknál. És bár Svédországból nincsenek adataink, úgy gondoljuk, hogy ott is hasonló tendencia megy végbe. Úgy tűnik, hogy azok a tényezők, melyek annak idején az IQ növekedését segítették elő, elvesztették hatásukat”. Így indokolta meg James Flynn társszerző a svéd Forskning & Framsteg magazinnak a folyamatos IQ-csökkenés veszélyét.

A szerzők egy globális trendet mutatnak meg, amely az egész fejlett világot érinti, mivel Németországban és Hollandiában is stagnálni kezdett a fiatalok IQ-ja, és ezek az országok kifejezetten fejlett technológiával rendelkeznek.

Források:
euronews , sciencedirect

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]