Ki ne szeretne spori lenni?

A fenti kérdés nem véletlenül kissé provokatívnak van beállítva. Hiszen a legtöbben negatív prekoncepciókkal rendelkeznek a futballbírókkal szemben. „Nyilván” az megy bírónak, aki bénán focizik, akit mindig utolsónak választottak be a csapatba, és még a szabályokat sem ismeri. Most ezeket a tévhiteket igyekszem megcáfolni, továbbá megcsillantani a játékvezetés örömteli oldalát.

Az első és legfőbb érvem amellett, hogy jelentkezzetek a BEAC és az MLSZ által indított játékvezető-képzésre, az a három szép kerek kredit, amit a kurzus elvégzése után kaptok. A másik, hogy amilyen sokan vagyunk elégedetlenek a játékvezetők munkájával, olyan kevesen vesszük a fáradtságot ahhoz, hogy valóban elmélyüljünk e szakma rejtelmeiben, és valódi változást segítsünk elő. Azt gondolom, hogy nem csupán tízmillió szövetségi kapitány, de tízmillió játékvezető országa is vagyunk. Azonban őszintén kíváncsi lennék arra, hogy hányan próbáltak már élőben, visszajátszás nélkül leshelyzetet megítélni, vagy eldönteni egy kétes szituációról, hogy az tizenegyes volt-e, avagy sem (nyilván én sem próbáltam még ilyet sose, hiszen arra ott van a bíró sporttárs). Persze nem azt mondom, hogy álljon mindenki bírónak, de mindenféleképp hasznosnak gondolom, hogyha kipróbáljuk magunkat ebben a szerepben is. Ezáltal sokkal empatikusabban tudunk majd tekinteni a későbbiekben a játékvezetők ténykedésére, továbbá megérthetjük, hogy egy-egy kétes helyzetben miért úgy döntöttek, ahogy. Megismerhetjük, hogy milyen protokoll gondolatmeneteket végeznek el a fejükben egy döntés meghozatala előtt. Bennfentessé válhattunk egy olyan szakmában, ami egyébként igen szűkkörű.
Azért is érdemes, ha valamikor, akkor most elmélyedni a játékvezetés rejtelmeiben, mert drasztikus változások előtt áll a szakma. A gólvonal-technológia már minden nagy bajnokságban alkalmazásban van. Jelenleg pedig bevezetés alatt áll a videóbíró (VAR) rendszere. A német bajnokságban már idén is alkalmazzák, míg Angliában a Ligakupa meccsein próbálgatják. A rendszer főpróbája pedig a nyári oroszországi futball világbajnokság lehet, ahol már szintén alkalmazni fogják a rendszert, ami persze még nem tökéletes, de a fejlődés csak akkor lehetséges, hogyha használják.

A képzést sikeresen teljesítő hallgatók.

A képzést sikeresen teljesítő hallgatók

Az egyetem által nyújtott játékvezetői képzés egyébként egy félév elméletből áll, és csak azt követően kezdhetik meg a gyakorlati edzéseket a jelentkezők. Az első félévben tizenkilenc bátor jelentkező veselkedett neki a szabadon választható képzésnek ( és mindnyájan sikeres vizsgát is tettek), amire minden ELTE-s hallgató jelentkezhet. A második félév sikeres abszolválása után pedig meglesz a lehetőségük arra is, hogy meccseket dirigáljanak. Ha felkeltettük érdeklődésedet, a linken találsz további információkat.
Kiemelt kép: ussoccer.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]