ELTE-s büszkeségek – az ELTE ÁJK döntős csapata a médiajogász-versenyen

Médiajogászok, igen. Médiajog? Igen? Nem? Továbbmenve: szólás- és sajtószabadság? Ha elvonatkoztatunk bármilyen jellegű aktualizálástól, egészen barátságos témává válhat. Sőt rendkívül fontossá és közérdekűvé. Hiszen maga a médiajog pontosan ebből a két igényből (szólás- és sajtószabadság) és azok továbbfejlődéséből született. Hogy mivé is vált mára, az egy másik kérdéskör.

Mindenesetre a jogi kérdések tanulmányozása és azok magas szintű ismerete mindenképp közhasznú és támogatandó. Nincs ez máshogy az ELTE ÁJK keretein belül sem, ahol az egyetem hallgatói ismét sikereket értek el,  így bizonyítva tehetségüket. Egészen pontosan a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition regionális (zágrábi) döntőjén értek el kimagaslóan szép eredményt: másodikok lettek. Az időpont pedig 2017. december 21–23. volt.

Hogy miért Zágráb, ha egyszer „competition”? 200-250 csapat indul általánosságban a versenyen, így eléggé indokoltnak tűnhet a részekre bontás (hétre egészen pontosan, ennyi a regionális válogatók száma). A délkelet-európai elődöntő pedig a horvát fővárosban zajlott.

De mi is történik egy perbeszédmondó versenyen? Ezen a neves, nemzetközi versenyen egy jogeset áll a központban, amit a kérelmezői és ellenoldali oldalról feldolgoznak. Persze „rétorika” nélkül nincs perbeszéd, a beszédek előadásához 45-45 percet vehetett igénybe a csapat. A pontozótestület pedig kedvére kérdezhetett a beszédek alatt, míg az összes csapat a végéhez nem ért. Utána természetesen eredményhirdetés következett.

majt-media-moot-court-zagreb-2017-7-thumb

 

Feltételezve, hogy a második helyezettet első előzi meg és harmadik követi, a végeredmény így nézett ki:

  1. University of Belgrade, Faculty of Law – 86 pont
  2. Eötvös Loránd University, Faculty of Law – 85 pont
  3. University of Zagreb, Faculty of Law – 76 pont

Látszik tehát, hogy az első és második hely közötti különbség kiemelkedően alacsony volt. Egyértelmű elismerést érdemel mindhárom döntős csapat, mindhárom egyetem!

És természetesen „competition” is lesz az angol földön, 2o18. április 9–13. között. A házigazda pedig nem más, mint a Universitiy of Oxford, ahova a 4o legjobb eredményt elért csapat fog kiutazni, és képviselni egyetemüket.

Az ELTE ÁJK-s „tagok” pedig nem mások, mint:

Erdősi Rebeka, Kovács Andrea, Mozsolits András, Szalai Flóra, Tatár Attila. A felkészítő oktató Gosztonyi Gergely adjunktus és Zanathy Anna PhD-hallgató.

A jövőkép tehát kifejezetten kecsegtető. Az előző évi ELTE ÁJK csapat szereplése hasonlóan kedvezően alakult, hiszen remek teljesítményükkel ők is részt vehettek az oxfordi versenyen.

Reméljük, hogy idén az ELTE ÁJK csapat bekerül a legjobb 16 közé! Vagy ki tudja… Akár dobogós lesz!

 

Felhasznált irodalom:

https://www.elte.hu/content/dontos-mediajogaszok.t.15548

elte.hu

Jogászvilág

Képek forrása

elte.hu

franchisessentials.files.wordpress.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]