The Tea Time – egy nap, amikor a teáé a főszerep

Magyarországon első alkalommal rendezik meg a tea napját. A január 14-i eseménynek az Akvárium Klub ad otthont. Az program célja az, hogy a fogyasztók megismerkedjenek az Ázsia különleges teatermelő régióiból származó, de Magyarországon is elérhető változatos és minőségi teakínálattal.

A teacserje Ázsiában honos, a belőle készült tea innen terjedt el az egész világon. A teák főzetének nagyon sok élettani hatást tulajdonítanak. A teát eredetileg orvosságként használták, napi italaink közé először mint gyógynövény került be. Frissítő italként népszerűvé a 8. századi Kínában vált, ahol a teázás hamar a társasági élet elengedhetetlen része lett. A keleti kultúrákban a teakészítésnek külön hagyománya és meghatározott ceremóniája van.

A teákat a fermentációs folyamat lezajlása szerint hat csoportba sorolják: a fiatal, oxidálatlan levelekből készül a fehér tea, kíméletes erjesztéssel a sárga tea, nem hervasztott levelekből a zöld tea, megsodort, hervasztott, félig oxidált levelekből az oolong tea, teljesen hervasztottakból pedig a fekete tea. A gőzöléssel és préseléssel készített, Kínában gyógyerejűnek vélt teának puer tea a neve. Bár nagyon sokféle tea létezik, hazánkban a legnépszerűbbek a filteres fekete, zöld és keverék teák, mint az Earl Grey vagy a jázmin tea. Ezeket többnyire citrommal, cukorral és mézzel ízesítjük, a Tea Napja előadásain azonban lesz szó más lehetőségekről s.

Számos teakereskedő és teaház települ ki a vasárnapi rendezvényre, többek között a Demmers Teahouse, a Dilmah Tea, a Levél Teaház, a Marumoto, az Or Tea?, a Teavolution, a Teapavilon, a Zhao Zhou és a Ye Tealeaves, melyek az 1800 Ft-os belépőjegy ellenében kóstolót kínálnak teáikból a vendégeknek.

A teakóstolási és vásárlási lehetőség mellett a nap folyamán érdekes teatörténelemről, elkészítési módokról és teafelszolgálási, fogyasztási szokásokról, különböző teaszertartásokról szóló előadások is várják a látogatókat. A szervezők továbbá  a feldolgozás szerinti különböző teatípusokról, az öreg puer, illetve a kínai és tajvani oolong teákról, a jövő teázási szokásairól, a csúcsminőségű teák otthoni felhasználásáról, a Srí Lanka-i és a macha tea ceremóniájáról szóló workshopokkal is készülnek. Az eseményen Urasenke-ösztöndíjas teaművész is tiszteletét teszi.

venéglátás magazin

A Tea Napja keretében rendezett előadások:

11:00-12:00 Teatípusok, teanövény, technológiák
12:00-13:00 Terroir – teakóstoló Sri Lankáról
13:00-14:00 Oolong teák – Tajvan és Kína
14:00-15:00 Kínai tea, a mai generációk teához való viszonyulása, otthoni teázás
15:00-16:00 Chado, avagy a japán teaművészet
16:00-17:00  A japán Matcha tea
17:00-18:00 A robotok teája – új korszak a tea történetében

Azonban nem a Tea Napja az egyetlen teás rendezvény a fővárosban. A vasárnapi eseményen kívül számos más program, előadás is várja a teakedvelőket a közeljövőben. Ilyen például a A kínai és japán teakultúra hagyományos eszközei tea fajtánként című előadás, ahol az egyes teafajtákhoz használt tradicionális eszközökről és teaedényekről lesz szó, a Teáról az alapoktól nevű műhely keretében pedig a résztvevők aktívan ismerkedhetnek meg a világ teáival, azok származásával, elkészítési módjaival és a mindennapi teázáshoz szükséges eszközökkel. Az elszántabbak Flying Bird Tea House Bevezetés a japán teák világába / teafajták és eszközök nevű tanfolyamán is részt vehetnek.

Forrás: turizmuswikipedia

Kiemelt kép: Barista akadémia

További kép: Vendéglátás magazin

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]