Délszláv szociális gondoskodás, de hogyan tovább? – programajánló

Programajánlónk a következő napokra:

December 15. – Még nem a mi történelmünk? – Not Yet Our History?

Időpont: 2017. december 15., 10:30–17:30

Helyszín: ELTE BTK Szekfű Gyula Könyvtár, 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.

Pénteken az ISHA Budapest a Történelemtanárok Egyletének támogatásával konferenciát rendez „Még nem a mi történelmünk?” – A délszláv háború emlékezete és oktatása Magyarországon címmel. A rendezvény központi problémája a háborúk emlékezetének töredezettsége és annak oktathatósága. Fő kérdései pedig, hogy az egymástól elszigetelt egyéni emlékezetek hogyan válhatnak a kollektív emlékezet részévé, valamint szükség van-e erre a folyamatra ahhoz, hogy ez a Magyarországot is érintő konfliktus beemelhető legyen a történeti diskurzusba, illetve az oktatásba. Az előadók a következő kérdéskörök mentén keresik a válaszokat:

– milyen csomópontok mentén sűrűsödnek a háborút elszenvedő közösségek emlékei, milyen idő- és hangsúlybeli változásokat figyelhetünk meg

– létrejöhet-e egységes narratíva, vagy egymás mellett párhuzamosan működő diskurzusok jellemzőek

– mi szükséges ahhoz, hogy a kérdéskör oktathatóvá váljon.

További információ a konferencia részletes programjáról, illetve az előadások pontos címéről, idejéről az esemény Facebook oldalán.

December 18. – A szociális gondoskodás története Magyarországon

Időpont: 2017. december 18., 9:00–20:00

Helyszín: ELTE BTK Szekfű Gyula Könyvtár, 1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8.

Hétfőn a Sic Itur ad Astra Műhely rendez konferenciát a szociális gondoskodás magyarországi történetéről. Dr. Zachar Péter Krisztián az NKE NETK docense, illetve a Nemzetközi Tanulmányok és Diplomácia Tanszék mb. tanszékvezetőjének plenáris előadását (A jezsuita „közgazdasági iskola” és a szolidarizmus megszületése) követően az érdeklődők a különböző egyetemekről (ELTE, DE, BCE, PE, BBTE, PTE, KRE, SZIE, EKE) és a Hadtörténeti Múzeumból érkező előadók négy szekcióba osztott prezentációit hallgathatják meg:

1. szekció: A Nagy Háború árnyékában (10:00–11:20) Szekcióvezető: Papp Barbara (ELTE BTK)

2. szekció: Fegyelmezés és gyógyítás határán (11:30–12:50) Szekcióvezető: Takács Ádám (ELTE BTK)

3. szekció: Nevelés, oktatás, gyermekvédelem (13:30–14:50) Szekcióvezető: Pukánszky Béla (SZTE)

4. szekció: „Láthatatlan intézmények”, segélyezés (15:00–16:20) Szekcióvezető: Klement Judit (ELTE BTK)

A konferencia zárásaként a Sic Itur ad Astra Műhely, illetve a folyóirat 30 éves fennállásának alkalmából kerül sor a SIC ITUR 30 kerekasztal-beszélgetésre, melyre a folyóirat korábbi és jelenlegi szerkesztői mellett minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak.

További információ a konferencia részletes programjáról, illetve az előadások pontos címéről, idejéről az esemény Facebook oldalán.

December 19. – Mindennapi konfliktusaink IV.: Harcban az élettel

Időpont: 2017. december 19., 18:00

Helyszín: ELTE BTK Gólyavár, Mária Terézia terem

Kedden az ELTE Szolgáltató Központ „Hogyan tovább” című előadássorozatának negyedik alkalmán Limpár Péter szakpszichológus ezúttal is gyakorlatorientáltan segít megérteni az érdeklődőknek, hogy hogyan küzdhetnek meg sorscsapásnak megélt nehézségeikkel, hogy aztán a végén életük futása ne gödörtől gödörig, hanem csúcstól csúcsig tartson.

A rendezvény ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]