Neológ zsidóság és bibliakritika – ajánló

Az ELTE BTK Vallástudományi Központ által szervezett Az Írás arcai előadássorozat utolsó előadására kerül sor 2017. december 13-án.

Az eddigi előadások alkalmával a különböző egyetemekről (ELTE, KRE, CEU, Andrássy Egyetem) érkező előadók olyan témákba is bevezették az érdeklődőket, mint a Septuaginta keletkezésének okai vagy a késő-középkori ferences Vita Christi-hagyomány.

Az utolsó alkalommal, december 13-án Biró Tamás nyelvész és hebraista, a Groningeni Egyetem és a Yale Egyetem korábbi oktatója, aki jelenleg az ELTE BTK Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszékének tudományos főmunkatársa Neológ zsidóság és bibliakritika: mit tanítottak a Rabbiképzőben? címmel tart előadást.

Az esemény beharangozójában a következőket olvashatjuk:

Az 1877-ben megalapított Rabbiképző olyan rabbik kinevelését tűzte ki célként , akik egyszerre élnek a zsidó hagyományban és a kortárs tudományban. Azonban még nem végzett az intézményben az első rabbi, amikor Julius Wellhausen megjelentette a Prolegomenát. Vajon összeegyeztethető a hagyomány és a tudomány? Meddig mehet el egy rabbi a kritikai tudományok terén? Mit hirdethet a szószéken, mit taníthat a hittanon, és mit írhat a műveiben? És a sokak által feltett kérdés: vajon tanítottak bibliakritikát a Rabbiképzőben?

 

Az előadásról az érdeklődők a tanszék honlapján, illetve az esemény Facebook oldalán is tájékozódhatnak.

 

Helyszín: ELTE BTK, Múzeum krt. 4., F épület, Kerényi Károly terem

Időpont: 2017. december 13. 16:00–17:30

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]