Kínai Nagy Wikipédia

A kínai kormány tizenhárom évvel ezelőtt tiltotta le a Wikipédiát. Most egy államilag ellenőrzött verziót készítenek, amit húszezer szerkesztő közreműködésével hoznak létre.

Kína a Nagy falon kívül egy másik faláról is híres, ez pedig a tűzfala. Az állami vezetés erősen cenzúrázza az internetes tartalmakat, illetve sok oldalt letilt az ország területén belülről. Most azonban Yang Muzhi főszerkesztő vezetésével olyan ambiciózus terv megvalósítására vállalkozott az ország vezetése, hogy 2018-ra létrehozzanak egy 300.000 szócikkből álló kínai Wikipediát. Ennek elkészítésére 20.000 szerkesztőt vettek fel. Összehasonlításképpen a Wikipedián jelenleg közel 45.000.000 cikk érhető el és 300.000 aktív használója van. Aktív használó az aki már regisztrált és az elmúlt harminc napban legalább egy szerkesztést végrehajtott.

Az kínai oldal célja az lesz, hogy Kína legfrissebb tudományos és technológiai kutatásait, valamint történelmét, kultúráját mutassa be. Arról jelenleg még nincs információ, hogy az oldal csak mandarin nyelven más nyelven is elérhető lesz-e. Kérdéses azonban, hogy a Wikipedia erősségének számító önkéntességet és naprakészséget mennyiben fogja tudni visszaadni egy államilag gründolt változat.

Forrás: thenextweb.com
Kép:todayonline.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]