Harc a malária ellen

Bármennyire is fejlődött az orvostudomány, napjainkban kétpercenként hal meg egy kisgyermek maláriában. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) célja, hogy a 2020-as évek végéig teljesen felszámolja a maláriát.

A 2010-es adatokhoz képest 2015-re közel 30 százalékkal csökkent a maláriát hordozó szúnyogok csípésének áldozatul esők száma. Ettől függetlenül még mindig évente több mint kétszázmillió új beteget regisztrálnak, és háromszázötvenen vesztik életüket. A halálos áldozatok 75 százaléka ötévesnél kisebb gyermek, ebből következik az, hogy kétpercenként veszti életét a világban valahol malária miatt egy kisgyerek.

A program részeként az érintett területeken a háztartásokba rovarirtó szert juttatnak el, amelyekkel 3-6 havonta kell bevonni a hálószobák falait. Ezeket az új irtószereket, illetve gyógyszereket a WHO és az ENSZ kutatóintézményei fejlesztik ki. Egyre több helyen tapasztalták, hogy a szúnyogok “immúnissá” váltak a régóta használt védőszerekre.

Fontosnak tartják egy olyan eszköz kifejlesztését, amely rögtön megállapítja, hogy a maláriagyanús beteg valóban maláriában szenved-e, mert akkor rögtön meg lehet kezdeni a kezelést. Persze a legnagyobb sikert az jelentené, ha sikerülne egy olyan szert kifejleszteni, amely a legkisebb környezetterheléssel elpusztítja a szúnyoglárvákat. 

A kutatások költsége nagyon magasak, jelenleg évente 2,7 milliárd dollárt fordítanak a malária elleni küzdelemre, de ezt 2025 után már 9 milliárd dollárdra szeretnék emelni. 

Forrás: hvg.hu

Kiemelt kép: wikipedia.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]