Shakespeare-fesztivál a Madách Színházban! – 14 érdekesség az íróról és programajánló

Az állítólag április 23-án született és ugyanaznap elhunyt William Shakespeare tiszteletére elképesztően izgalmas és sokoldalú fesztivált rendez a Madách Színház júniusban. A változatos programok között a lesz például beszélgetéssorozat Az én Shakespeare-m címmel, #ShakespeareLIVE címmel pedig improvizatív, interaktív produkció, és persze még sok más is. A 453. illetve 401. évforduló és a fesztivál apropóján összegyűjtöttünk 15 érdekességet az íróról, és részletesen bemutatjuk a júniusi fesztivált is!

William Shakespeare állítólag éppen születése napján, április 23-án halt meg – állítólag, hiszen halálának napjával szemben világrajöttének dátumára csak következtetni tudnak a tudósok. Annyi bizonyos, hogy 26-án keresztelték, tehát pár nappal korábban születhetett, a nagy csecsemőhalandóság miatt ugyanis minél korábban keresztvíz alá tartották a gyerekeket.

És mi a helyzet Shakespeare gyerekeivel, leszármazottaival? Jöjjenek az érdekes tények az íróról:

  1. Shakespeare-nek nincsenek leszármazottai. Tizennyolc évesen vette feleségül a nála nyolc évvel idősebb Anne Hathawayt, aki ekkor három hónapos terhes volt. Három gyermekük született: Susanna és egy ikerpár, Judith és Hamnet. Hamnet tizenegy éves korában meghalt, egyes források feltételezése szerint ez befolyásolta az írót a Hamlet megírásában. Judith gyermek nélkül halt meg, ahogyan Elisabeth, Susanna lánya is.

 

  1. 37 drámát és 154 szonetett írt, emellett viszont színészi tehetsége is volt, a saját darabjaiból készült előadásokban is gyakran feltűnt, például Ben Jonson alakjában.

 

  1. Kivételes üzleti érzéke volt, amit a színházi életben is kamatoztatott: a színészekkel amolyan kezdetleges tőzsdecsapatot alkottak, megosztották a bevételt, ő pedig jutalékot kapott minden általa írt darab után, így időskorában is jólétben, anyagi biztonságban tudott élni.4e8004658aeb0179ace17be177791b47

 

  1. Nevének helyesírása legalább 80 különböző módon maradt fenn, ezek közül néhány példa: “Willm Shaksp,” “William Shakespe,” “Wm Shakspe,” “William Shakspere,” ”Willm Shakspere,” and “William Shakspeare”. Különösen érdekes, hogy egyetlen olyan irat sem maradt fenn, amelyen William Shakespeare William Shakespeare néven írta volna le saját nevét.

 

  1. Szintén a név különlegessége, hogy angol anagrammája például a „Hear me as I will speak”, vagyis a „Halld, ahogyan beszélni fogok” és az „I’ll make a wise phrase”, azaz „Bölcs mondást fogok alkotni” kifejezések is.

 

  1. Műveit már 80 nyelvre fordították le, magyarul először Petőfi Sándor (aki Lándzsarázó Vilmosra fordította nevét) és Arany János. Két darabot, a Hamletet és a Sok hűhó semmiért címűt még egy kitalált nyelvre, a Star Trek univerzumban használt klingonra is átültették.

 

  1. A legrövidebb darabja az 1770 soros Tévedések vígjátéka.

 

  1. Öngyilkosság a műveiben tizenháromszor fordul elő.

49583f82499c496e26840068dc950615

  1. Az Oxford Dictionary Quates szerint a leggyakrabban használt angol nyelvű idézetek tíz százaléka Shakespeare tollából származik, a Literary Enyclopedia szerint pedig ő az ő műveiből idéznek a második leggyakrabban az angol nyelvű Biblia után.

 

  1. Szókincse a munkáit ismerők szerint kétszeres mennyisége annak a szómennyiségnek, amit egy átlagos ember használ, vagyis körülbelül 17-29 ezer szó között lehetett. Az Oxford English Dictionary szerint Shakespeare felfoghatatlan mennyiségű, háromezer olyan szót vezetett be az angol nyelvbe, amelyet korábban nem használtak!

 

  1. A Royal Shakespeare Company több mint félmillió jegyet értékesít évente Shakespeare-produkciókra.

 

  1. Az Uránusz bolygója Shakespeare egyik drámájának karakteréről kapta a nevét, sőt, az Uránusz minden holdját Shakespeare valamelyik szereplőjéről vagy Alexander Pope A fürtrablás című verse után nevezték el.

 

  1. Van egy Shakespeare-nek tulajdonított darab, a The History of Cardenio, amelyet még életében be is mutattak, ám nyom nélkül, teljesen eltűnt, csak a létezéséről tudunk, de tartalmát sem ismerjük. 2010-ben azonban szárnyra kapott a hír, miszerint talán mégis fennmaradhatott a titokzatos műből egy példány.

 

  1. Az egykori amerikai elnök, Abraham Lincoln nagy Shakespeare-rajongó volt, gyakran idézett tőle beszédeiben. A sors fintora, hogy Lincoln gyilkosa, John Wilkes Booth pedig korának egyik leghíresebb Shakespeare-színésze volt.

 

1f8a9a0145139ee2afd1533bb28b5afc*

A Madách Színház június 9. és 16. között zajló Szerelmünk, Shakespeare fesztivál méltó ünnepe lesz a zseniális alkotónak, a föntiekhez hasonlóan pontokba szedve ajánljuk a programsorozatot:

 

  1. A fesztivál apropóját a Szerelmes Shakespeare előadás adta, amely már nagy munkálatokkal készül, a West Enden óriási sikerrel futott, magyar változata a júniusi bemutatót követően júliusban és szeptember közel ötven alkalommal lesz látható. Az előadásról itt és itt lehet olvasni.

 

  1. Egy nagyon különleges, Az én Shakespeare-em című beszélgetéssorozattal is készül a színház, amelyben neves színházművészek, műfordítók és gondolkodók mesélnek egy-egy estén saját Shakespeare-ükről. A beszélgetéseket követően pedig egy-egy világhírű Shakespeare-filmet nézhetünk meg. A meghívott beszélgetőpartnerek listája valóban garancia a minőségi szórakozásért: Nádasdy Ádám, Kállay Géza, Kerényi Imre, Cserhalmi György, Hegedűs D. Géza, Zsótér Sándor, Stohl András, Szirtes Tamás, László Zsolt, Takács Ferenc, Szikora János, Zsámbéki Gábor, Gálffi László és Bocsárdi László beszélgetnek, a beszélgetéseket pedig Bálint András, Bárdos András, Krizsó Szilvia és Veiszer Alinda Részletes program időpontokkal itt olvasható.

 

  1. #ShakespeareLIVE címmel egy szintén emlékezetesnek ígérkező kreatív programon vehetünk részt, Hajdú István és Magyar Attila közreműködésével egy modern, interaktív, improvizatív produkción, amelyre már jegyet is lehet váltani ezen a honlapon.

 

  1. Ahogyan vehetünk jegyet a Színház- és filmművészeti Egyetem hallgatóinak bemutatkozó előadására is, mégpedig itt.

 

  1. A nagyszerű Jordán Tamás pedig Költő- és dalversenyt vezet, erre szintén kaphatóak már a jegyek itt.

042f371595e38947711c9fcc911a4e91

  1. A férfiakról és a nőkről szóló Shakespeare-monológokat ad elő két fantasztikus színész, Fekete Ernő és Kerekes Éva, jegyvásárlás itt.

 

  1. A sokoldalúság és a minőségi élmény újabb mutatója, hogy sokunk örömére a Madách Stúdióban Schilling Árpád alternatív rendezése, a Hamlet.WS is látható lesz, érdemes erre is jegyet váltani.

 

  1. Ahogyan Ónodi Eszter és a W.H. zenekar koncertjére is, utóbbi egy nagyon különleges formáció, melynek például a csodás Sena is tagja. A W.H.-ról például itt olvashattok többet, a koncertre pedig itt vásárolhattok jegyet.

 

  1. Végül Shakespeare, ahogy nekünk tetszik címmel a Madách Színház tánckara ad elő táncfantáziákat, jegyvásárlásra itt van mód.

 

Forrás: kozonseg.hu, bien.hu, origo.hu, wikipedia.hu

Képek forrása: tumblr.com, pinterest.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]