Egyre nagyobb az alvilág átjárója

Szibériában riasztó sebességgel növekszik egy kráter, ami a permafroszt olvadása miatt alakult ki. A helyiek kerülik a helyet, szerintük az alvilág átjárója. Vajon jogosan félnek a krátertől? A tudósokat nagyon is érdekli: fontos, hogy megértsük az ilyen és ehhez hasonló környezeti átalakulásokat, mert így a hasonló esetek előjelezhetőek lesznek.

permafrost_cross_sectionA permafroszt, vagyis állandó fagy, vagy örökfagy, olyan talajt jelent, ami legalább két éven át fagyott állapotban van. Ehhez szükséges, hogy a térség éves átlaghőmérséklete -5 Celsius fok alatt legyen.

A permafrosztnak kétféle típusa van. Az egyik az olyan jéggleccserek, amelyek az utolsó jégkorszakból maradtak fenn, és most föld alatt vannak. A másik típus a talajjá vált jég, ezek közé tartozik a Batagaika-kráter. A Yana folyó medencéjének hatalmas területén folyamatosan fagyott a talaj. Ebben a térségben alakult ki a Batagaika-kráter, amit nagysága tett híressé. A folyamatosan növekvő kráter jelenleg körülbelül 1 km hosszú és 86 méter mély.

A németországi Potsdamban működő Alfred Wegener intézet kutatója, Frank Günther vezette a Batagaika-kráter növekedését vizsgáló kutatást. Eredményeiket 2016 decemberében, az Amerikai Geofizikai Szövetség találkozóján publikálták. A műholdakkal készített képek alapján kimutatták, hogy idáig körülbelül évente tíz métert nőtt a kráter. Ugyanakkor a melegebb átlaghőmérsékletű években a növekedés mértéke akár harminc méteres is lehetett. Elmondása szerint van okunk azt feltétlezni, hogy a kráter folyamatos növekedése miatt a következő nyári hónapokban átér majd egy szomszédos völgybe. Jelenleg nincs arra utaló jel, hogy az erózió lassulna, ugyanis meglehetősen ingatag jövő vár a szibériai permafrosztra.

nc1BoQGA talajt ezidáig a fák árnyéka hidegen tartotta. Viszont az 1960-as években kezdődött erdőirtások miatt megszűnt a árnyékoló hatás, így a napfény lassan elkezdte felmelegíteni a talajt.  A földfelszín melegedése miatt a jég egyre melegebb hőmérsékletnek lett kitéve, és az olvadás fokozódni kezdett. A permafroszt a melegedés következtében meginduló olvadása miatt várhatóan még több mélyedés, medence, és tó alakulhat ki.

Az utolsó jégkorszak alatt keletkezett jég most kerül a felszínre. A jégtakaróban számos organikus anyag van, például szén, ami évezredekig el volt zárva környezetétől. A jelenlegi feltételezések szerint ez a szén ugyanolyan, mint az ami jelenleg is a levegőben található. A mikrobák szenet fogyasztanak, így metán és szén-dioxid keletkezik. Ezek a gázok is felelősek az üvegházhatásért, ahogy kikerülnek a levegőbe még jobban gyorsítják a felmelegedést. Annyira, hogy a Föld hőmérséklete akár 4 Celsius fokkal is megemelkedhet.

Egyébként a svájci Alpok permafrosztja is folyamatosan melegszik. A szakértők szerint “továbbra is a talaj hőmérsékletének emelkedésére és a permafroszt lassú, de fokozatos olvadására lehet számítani”.

 

Forrás:

A klímaváltozás megnyitotta az „alvilág átjáróját”, 2016.06.07., origo.hu
KA, Az Alpokban is melegszik a permafroszt, 2017.02.07., index.hu
Sipos Géza, Gázbombává válik Szibéria örökké fagyott talaja, 2014.08.13., origo.hu
Melissa Hogenboom, In Siberia there is a huge crater and it is getting bigger, 2017.02.24., BBC.com
Fiona Macdonald, Siberia’s ‘doorway to the Underworld’ Is Getting So Big It’s Uncovering Ancient Forests, 2017.02.25., sciencealert.com
Cheyenne Macdonald, Siberian ‘hellmouth’ crater caused by melting permafrost is growing fast and could reveal climate changes over the last 200,000 years, 2017.02.28., Dailymail.com

Képek: reportechile.netimgur.comwunderground

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]