Felvétel készült a rejtélyes True-féle csőröscetről

A True-féle csőröscet igen ritka, a fajról kevés információval rendelkeznek a bálnaszakértők is. Korábban csak a partra vetődött egyedeket vizsgálhatták meg szakértők, de most víz alatti felvételeket is készítettek, amelyek elősegítik az állat részletesebb tanulmányozását.

A víz alatt készült videón három együtt úszó csőröscet, valamint egy borjú figyelhető meg. A felvételen a tudósok felfedeztek a Mesoplodon mirus, vagyis a True-féle csőröscet fején egy olyan mintázatot, amelyet ez idáig nem jegyeztek fel. A molekulárgenetikai vizsgálatok során arra is fény derült, hogy a faj fellelhető az Azori-szigetek és a Kanári-szigetek környékén.

A megfigyelésekről készült tanulmány a PeerJ című tudományos lapban jelent meg, melyben Natacha Aguilar de Soto, a brit St. Andrews-i Egyetem kutatója összesen hét megfigyelésről írt a két szigetcsoport környékén. A cetek atlanti-óceáni elterjedésének vélhetően ez a legdélebbi pontja. A szigetcsoport partjai megkönnyítik a True-féle csőröscet megfigyelését a víz ugyanis hirtelen mélyül a partvonal mentén. Az állat sok időt tölt a víz mélyén, és mivel sokáig bírja levegővétel nélkül csak ritkán jön a felszínre.

A videó megtekinthető a videa oldalán.

Forrás: origo.huindex.hu

Kép: sciencedaily.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]