Tolonganak Budapestért Donald Trump gazdag támogatói

Diplomáciai és magyar kormányzati források is arra számítanak, hogy Donald Trump tavalyi kampányának valamelyik tehetős adományozója kapja végül a budapesti nagyköveti posztot, bár előkerültek “szakmaibb” nevek is a magyar-amerikai kapcsolatokkal foglalkozók körében. Rebesgetik a szoros magyar kapcsolatokkal rendelkező Christopher Ball üzletember és egyetemi tanár nevét, de lehetséges jelöltként emlegetik Susan Hutchison Washington állambeli republikánus politikust is, a Magyar Nemzet pedig nemrég George Pataki volt New York-i kormányzó nevét dobta be.

Az Egyesült Államok elnöke nagyköveti pozíciókra a képzett, professzionális karrierdiplomaták mellett hagyományosan ún. politikai kinevezetteket is jelöl, akik leginkább saját bizalmasai és kampányának támogatói közül kerülnek ki – a nagyköveti poszt így egyfajta fizetség is korábbi szolgálataikért. A 160–180 nagyköveti hely közül csupán kevés, nagyjából 30–40 pozíció alkalmas erre, ráadásul viszonylag konfliktusmentes régiók jöhetnek csak szóba.

Különösen népszerűek ezért az európai helyszínek, Közép-Európa kis országai ráadásul még elég jelentéktelenek is ahhoz, hogy nyugodt szívvel adják őket oda diplomáciai előélet nélkül is bárkinek. Prágáért például nem más jelentkezett be már hónapokkal ezelőtt, mint Trump egyik exfelesége, a cseh származású modell és sportoló Ivana Trump. Minden jel arra utal, hogy az elmúlt évtizedek gyakorlatát folytatva Budapestre megint politikai kinevezett érkezhet.

Az előző adminisztráció budapesti nagykövete is ilyen adományozó volt. Colleen Bell-ről, aki szappanopera-producerként vált híressé. Elnök- és kurzusváltáskor a régi politikai kinevezetteket visszahívják, hogy a helyüket átadhassák az új vezetés embereinek, ez történt Bellel is, akit idén január elején rendeltek vissza. A budapesti missziót azóta a tavaly nyáron érkezett első beosztott, David J. Kostelancik vezeti ideiglenes ügyvivőként, és vezetni majd legalább az év derekáig.

Nemrég a Magyar Nemzet arról írt, hogy egy amerikai magyar lobbicsoport a magyar származású George Patakit, New York állam volt republikánus kormányzóját (1995–2006) látná szívesen nagykövetként, de az Index forrásai szerint ennek minimális az esélye, mivel Pataki nem erőlteti a pozíció megszerzését, illetve ő volt Trump egyik ellenlábasa az előválasztások során. Donald Trump elkötelezett támogatói közt volt viszont Susan Hutchison egykori tévés műsorvezető, Washington állam republikánus pártelnöke, akinek szintén van némi magyar kötődése, és bizonyos értesülések szerint érdekelheti is a nagyköveti pozíció. Hutchison 2014 őszéig, a kitiltási botrány idejéig a Hungary Initiatives Foundation (HIF) egyik kurátora volt, valamint ő a Charles és Lisa Simonyi Alapítvány a Művészetekért és Tudományért ügyvezető igazgatója.

Több, az amerikai-magyar kapcsolatok szakértőjének számító forrás is lehetséges jelöltként, sőt a legideálisabb jelöltként említette Christopher Ball közgazdászprofesszort és üzletembert. Ball a Quinnipac Egyetem tanára, az ottani Közép-európai Intézet Széchenyi Nemzetközi Gazdasági Tanszéknek a vezetője, valamint 2013 óta Magyarország tiszteletbeli konzulja Connecticut államban. Akkori kinevezésekor többek közt arról beszélt: beleszeretett Magyarországba, ahol otthon érzi magát, húsz éve foglalkozik az országgal és a térséggel, és „remélhetőleg még húsz évig fogok”. Ball valóban szorosan kötődik Magyarországhoz: 1994-ben Budapestre költözött, egy ideig tanított az ELTE-n, illetve a Magyar Atlanti Tanács elnöke is volt. Folyékonyan beszél magyarul, felesége pedig erdélyi magyar.

Az Index diplomáciai forrásai szerint „nagyon tolonganak a Trump-kampány adományozói Budapestért”, éppen ezért nagyon is elképzelhető, hogy az üzleti életből érkező külsős tölti majd be a pozíciót.

Forrás: index.hu
Kép: dailynewshungary.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]