Hosszú szunnyadás után látványos ébredés: ismét zajlik az Etna-show

Látványos láva-szökőkutakkal, az éjszakát beragyogó tűzijátékkal és hamufelhő-pöfékeléssel ébredt fel több mint fél évig tartó szunyókálás után a „szicíliai hölgy”, az Etna.

Ha az Etna kitör, rögtön a hírek középpontjába kerül. Valóban, a robbanásos kitörések rendkívül látványosak, és ilyenkor özönlenek a szebbnél szebb felvételek a feléledt tűzhányóról. Persze van olyan médiahír, ami “fake media news”, azaz az inkább a feltűnésre, meghökkentésre törekvő, fals hírszolgáltatást követve a valóságtól messze elrugaszkodva, minden alapot nélkülöző módon számol be a vulkáni eseményről.

Az angol nyelvű Express hírportál valószínűleg már most megkaphatja az év legmeghökkentőbb fals tájékoztatási díját, hiszen a vulkáni működést övező pánikról és még Bukarestet is veszélyeztető hamuhullásról vizionál. Valójában a jelenlegi vulkánkitörés egyelőre békés módon és szemet csalogatóan zajlik.

Bár készültségbe helyezték a légiforgalmi irányítást, azonban még nincs szó a cataniai reptér lezárásáról. Tudni kell azonban, hogy a kitörés jellege bármikor erősödhet, és ebben az esetben előfordulhat légtérzár, a fals hírekkel ellentétben azonban Bukarest továbbra is biztonságban lesz.

Az Etna jó nyolc hónap szunnyadás után aktivizálódott. Habár a mostani kitörés viszonylag váratlanul indult, ahogy ez általában lenni szokott, a földremegés intenzitása hirtelen emelkedett, és kezdődött el a környező településekről is jól látható lávatűzijáték-kitörés a csúcsi területen, azonban mindezt több hetes gyenge, csak a vulkanológusok által követett robbanásos vulkáni működés előzte meg. A lentebb beágyazott videó jóvoltából mi is megtekinthetjük ezt a páratlan természeti jelenséget.

Sőt az előjáték egészen idén januárig megy vissza, amikor időszakos kis hamukilövellések mutatták az ébredezés jeleit. Február 27-én délután azonban egyre magasabbra csaptak fel az izzó lávacafatok, a kitörés helye a Délkeleti kráter és az Új-délkeleti kráter kúpjai közötti nyereg volt.

Egy nap alatt egy tekintélyes méretű salakkúp nőtt ki, amelynek magassága már az Etna legmagasabb pontjával vetekszik, és könnyen lehet, hogy néhány nap múlva megváltozik a tűzhányó tengerszint feletti magasságának értéke (a jelenlegi legmagasabb pont az Északkeleti kráter kúpján található, ami 3329 méter a tengerszint felett.

A kitörések pulzálva zajlanak, jól láthatók a felszínre jutó méretes gázbuborékok szétpattanásai, és az ezzel együtt járó, különösen az éjszakai órákban látványos lávatűzijáték-kitörés. A salakkúp déli oldala hamarosan felnyílt, és már másnap izzó lávafolyam ereszkedett alá déli-délnyugati irányban. A tipikusan rögös, úgynevezett “aa-láva” frontjának vastagsága a 2-3 métert is elérte.

A láva több nyelvben halad előre a még havas felszínen, különleges, kontrasztos látványt nyújtva ezzel. A „színpadi bemutatóhoz” aztán csatlakozott a központi kráter is, ahonnan időszakosan sötétszürke hamu lövell ki.

forrás: origo.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]