Újabb barlangot találtak, amely holt-tengeri tekercseket rejtett

Kutatók egy csoportja megtalálta a tizenkettedik olyan barlangot, amely holt-tengeri tekercseket rejtett. A barlangban a régészek korsók, ruhák és bőrszíjak maradványait mellett egy üres tekercset is találtak. A kutatók úgy vélik, a barlangból számos tekercset loptak el.

1947 és 1956 közötti időszakban bukkantak rá azokra a kétezer éves leletekre, amelyek manapság holt-tengeri tekercsekként váltak ismertté. A helyszín a ciszjordániai Kumra, ahol tizenegy különböző barlangban a tekercsekre írt héber Biblia mellett – feltehetően – esszénus közösség szabályzatát, szentírás-magyarázatokat, valamint naptárakat is találtak. Az első tekercseket beduin pásztorok lelték meg, akik régiségkedvelőknek adták el a kincseket. A további dokumentumokat már ásatás során tárták fel. A feltárásban részt vevő régészek a helyszínen talált modern kori balták alapján megállapították, hogy a barlangot kirabolták. Így tehát minden olyan tekercset, amely írást tartalmazhatott, ellopták. A tudósok úgy vélik, az üres tekercset is írásra használták volna. „Bár a nap végéig tekercset nem találtunk, és ehelyett csak egy korsóba feltekert pergamenre bukkantunk, amelyet írásra történő felhasználásra volt előkészítve, az eredmények minden kétséget kizáróan azt mutatják, hogy a barlang tekercseket tartalmazott, amelyeket elloptak” – áll az ásatást vezető Oren Gutfeld, a Héber Egyetem Régészeti Intézete munkatársának közleményében.

A leletek között korsók, egy, a tekercsek összekötözésére használt bőrszíj, inak, valamint a töredékeket összekötő bőrdarabok is voltak. A különböző rablások miatt elképzelhető, hogy a régebbi leletek eredetileg nem a korábban említett tizenegy barlang valamelyikében voltak, hanem az újonnan feltártban. Mindenesetre a nemrégiben felfedezett barlang feltárása jelenleg is zajlik, hiszen ez egy összetettebb projekt része, amelynek keretében az Izraeli Műemlékvédelmi Hatóság a Júdeai-sivatagban folytat ásatásokat. A műveletet a sivatag területén egyre gyakoribbá váló fosztogatások tették sürgetővé. Israel Hasson, az Izraeli Műemlékvédelmi Hatóság vezetője szerint a fontos felfedezés igazolja, hogy még sok munkát kell elvégezniük a Júdeai-sivatagban a régészeknek, és nagy jelentőségű leletek várnak még felfedezésre.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]