Egészséges-e megszüntetni a menstruációt?

Minden nő megtapasztalja, mégis keveset beszélünk róla, és zavarba jövünk, ha szóba kerül. Pedig rengeteg szempontból hatással van a nők mindennapjaira. Vannak, akik úgy gondolják, hogy ennek nem kellene így lennie. A tudomány mai állása lehetővé teszi, hogy ideiglenesen szüneteltethető legyen a menstruáció, akár több évig is. Ha a nők nagy része tényleg kényelmetlenségként éli meg a havi vérzést, és komoly fájdalmai vannak, miért nem rohannak az orvoshoz, hogy megszüntessék?

Nem újkeletű, de felkapott téma, hogy a menstruáció ideiglenesen megszüntethető. Személyes tapasztalatokon alapuló cikkek és nőgyógyászati szaktekintélyek könyvei buzdítanak a módszer kipróbálására. Ilyen könyv például Elsimar M. Coutinho és Sheldon J. Segal Is Menstruation Obsolete? című munkája is. Ebben többek között azt hozzák fel a menstruáció szüneteltetése melletti érvként, hogy a havi vérzés nem természetes dolog, hanem a modern életmódnak következménye. Hiszen az evolúció során, de még a 19. században is, teljesen természetes volt, hogy egy nőnek tíz vagy több gyermeke szülessen (hogy ebből mennyi érte meg a felnőttkort, az más kérdés). Mivel a terhesség és a szoptatás alatt nincs rendszeres vérzés, ilyen sok gyerek esetén a nők csak rövid, pár hónapos időszakokban tapasztalhatták a havi kellemetlenségeket. A könyv szerzői szerint tehát nem a menstruáció a természetes folyamat, hanem az, ha a nő teherbe esik. Ebből következik, hogy a menstruáció szüneteltetése a „természetesebb” állapot.

A nők 80%-a tapasztal élete során olyan menstruációs fájdalmat, aminek nincsen egyéb oka (nincs fertőzés vagy szervi probléma). Ennek a „természetes” fájdalomnak külön neve is van: dysmenorrhoea, és a nők 20%-ánál olyan erős, hogy zavarja a mindennapi életüket.

Annál hogy mosmens1t itt vagyok, csak az rosszabb ha nem jövök

A minél jobb életminőségre törekvő, modern nők is gyakran kötelességüknek érzik elviselni ezeket az akár ájulással, hányással járó görcsöket, pusztán azért, mert fel sem merül bennük más lehetőség. Egy tanulmányban, amelyet bevontak a menstruáció megszüntetése melletti érvelésbe, azt írják, hogy a nők több mint fele „rendezetlennek, kövérnek, nem vonzónak” érzi magát a vérzése idején. Akkor miért nem sietnek a nők tömegesen az orvoshoz? Talán segít megérteni az imént említett tanulmány többi adata, amit a kampányban már elfelejtettek megemlíteni: a válaszadók 68%-a „egészségesnek”, 57%-a „nőiesnek”, 60%-a pedig egyszerűen „normálisan” érzi magát, amikor menstruál, sokan pedig félnének kipróbálni a módszert, mert így nem vennék észre, hogy teherbe estek.

A fejlődő világ országaiban teljesen más érveket lehet felsorakoztatni. Nálunk, a fejlett országokban pénzért elérhetők a női higiéniás termékek és a fájdalomcsillapítók. Ahol azonban élelmiszerre is alig jut pénz, és a nőknek sokkal keményebben kell dolgozniuk, hogy megkeressék azt, sokszor nem engedhetik meg maguknak, hogy otthon töltsék a nehéz napokat, akkor sem, ha ájulásig görcsölnek, vagy ha nincs lehetőségük megfelelő higiéniás termékekre. Ilyen körülmények között valószínűleg bárki rögtön lemondana ideiglenesen a vérzésről.

Módszerek

iudDe mégis hogyan lehet megszüntetni a menstruációt? A hagyományos fogamzásgátló módszerek módosításával. Például a legtöbb szájon át alkalmazható fogamzásgátló tabletta esetében elég kihagyni a placebó-hetet. Ezek ugyanis úgy működnek, hogy a minden nap azonos időben bevett tablettából minden hónapban kell egy hét szünetet tartani, hogy a menstruáció megtörténhessen. Ha ez a szünet elmarad, a vérzés is megszűnik. Vannak olyan fogamzásgátló készítmények, melyek „szezonális”, negyedévenkénti vérzésre vannak kitalálva, ezek esetében csak negyedévente iktatandó be egy szünet. A legtöbb készítmény a folyamatos használat első évében még alkalmi vérzést okoz, csak később marad el teljesen a menstruáció.

A másik legelterjedtebb módszer a méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD – intrauterine device) használata. Ez egy kis, T-alakú szerkezet, amelyet egy szakember tud a méhbe felhelyezni, és hormonok kibocsátásával akadályozza meg a terhességet. Akár 12 évig is használható, és bizonyos változata a menstruáció megszüntetésére is alkalmas. Ha a méhből eltávolítják az alany azonnal újból fogamzásképes lesz, és újra lesz havi vérzése.

Felmerülő kétségek

A felsorolt módszerek mindegyike erősen befolyásolja a szervezet hormonháztartását. Ez minden használóra más hatással lehet, de a hormonális fogamzásgátlás mellékhatásai legalább ismertek: fejfájás, migrén, elhízás, és talán a legrémisztőbb, hangulatingadozás és depresszió.

De a bizonytalanság legfőbb oka a tudományos bizonyítékok hiánya. Jelenleg nincsenek hosszútávú kutatások arról, milyen hatásai vannak az időszakosan megszüntetett menstruációnak. Sok nőgyógyász a havi vérzés fájdalmait sem veszi komolyan, csak legyint, hogy ez természetes. Így előfordul, hogy egy rendellenességre, mint például az endometriózis, csak későn derül fény, amikor már kevésbé kezelhető. A kutatók pedig sokszor feleslegesnek tartják a menstruációs fájdalom okainak kutatását, hiszen ott van a „megoldás”, a fájdalomcsillapító. Ami persze nem mindig hat.

Hormonális fogamzásgátlók használata előtt minden esetben széleskörű kivizsgálás szükséges, hiszen lehetnek olyan körülmények, melyek mellett nem javasolt ilyen készítményeket alkalmazni (például a Leiden-mutáció).

A menstruáció megszüntetése előtt pedig minden esetben konzultálni kell nőgyógyász szakorvossal!

A havi vérzés szüneteltetése felfogható kényelmi lehetőségként, vagy egy természetes folyamat helyreállításaként, de a legfontosabb az, hogy a döntést mindig egyedül az érintett nő hozza meg, kényszerítő körülmények nélkül. A fentiek fényében talán látszik, hogy ha valaki tisztában van az előnyökkel és a kockázatokkal egyaránt, nem is olyan egyszerű a döntés. A téma mindennapi diskurzusba való beemelésével pedig talán elősegíthető, hogy a tudományos érdeklődés is elforduljon ebbe az irányba.

Képek: flickr.compsnet.ahrq.gov, google

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]