23 meglepő felfedezés 2016-ból

A sciencealert.com tudományos ismeretterjesztő portál összeszedett 23 olyan tudományos eredményt, ami 2016-ban továbbvitte az emberiség tudását az űrről, a Földről, vagy akár saját testünkről, van köztük olyan is, ami egyszerűen vicces. Néhányról az ELTE Online is tudósított, linkek a cikkben.

1. A gravitációs hullámok tényleg léteznek. Alig több mint 100 évvel azután, hogy a világhírű elméleti fizikus Albert Einstein először közzétette erről szóló elméletét, a nemzetközi LIGO-rendszerrel igazolni sikerült a gravitációs hullámok létezését. Ezzel a relativitáselmélet egy rendkívül jelentős, korábban nem igazolt elemét sikerült kimutatni.

2. A lajhárok csak hetente egyszer ürítenek, és ez borzasztó fájdalmakkal jár, nem mellesleg veszélyes is, hiszen csak ekkor tartózkodnak a földön, így a ragadozóknak könnyű prédát jelentenek.

3. A technika fejlődésének köszönhetően egy férfi több mint egy évig, 555 napig élt úgy, hogy nem volt emberi szív a szervezetében. A 25 éves Stan Larkint egy hátizsákban hordott műszív tartotta életben a sikeres szívátültetésig.

4. Egy francia férfi egészséges életet él úgy, hogy agyának majdnem 90%-a egy betegség következtében elhalt. A felfedezés az emberi tudattal kapcsolatos elméletek teljes újragondolásához vezethet, ugyanis eddig számos elmélet úgy tartotta, hogy az (ön)tudat kialakulásáért az agynak bizonyos területei felelnek. Axel Cleeremans, Université Libre de Bruxelles kognitív pszichológusa új elmélete szerint a tudatot az agy tanulja, és folyamatosan újra tanulhatja, így ezt a feladatot az egyik területe átveheti a másiktól.

5. A Mariana-árok mélyéről korábban ismeretlen fémes hangokat észleltek. A kutatások jelenlegi állása szerint a hangot feltehetően a sziláscetek eddig ismeretlen fajától származnak. Az ELTE Online nemrég ismertetőt közölt a Mariana-árokról és a Challenger Deepről.

6. Egy újfajta fúziós reaktor német prototípusa működni látszik, és tényleg a korlátlan tiszta energia előfutára lehet.

7. Csupán 4,2 fényévre a Földtől találhattak egy földszerű bolygót az Alfa Centauri naprendszerben. Az ELTE Online is beszámolt a Project Blue kezdeményezésről, ami azért jött létre, hogy közelebbi képet kaphassunk az ígéretes bolygóról.

8. A Föld körül kering egy második hold. A 36,5 méteres és 91 méteres szélesség közé eső aszteroida körülbelül egy évszázada csatlakozott a Földhöz, és még jó pár évszázadig itt is marad, szabálytalan pályán követve a bolygó hajmeresztő száguldását a naprendszerben.

planet-9_10249. Lehet, hogy tényleg van kilencedik bolygó a naprendszerben, de nem a Plútó az. A Planet Nine hipotetikus bolygó elméletével Mike Brown állt elő, aki nem mellesleg a Plútó elleni hadjárat egyik vezetője volt. A Föld tömegének tízszeresére rúgó óriásbolygó elképesztő 10.000 és 20.000 (földi) év közötti keringési pályán mozoghat a nap körül.

10. Leonardo da Vinci lehetett a súrlódás szabályainak első lejegyzője. Ian Hutchings, a University of Cambridge oktatója ugyanis 1493-ból származó erre utaló jegyzeteket talált.

11. A zika-vírus szexuális úton is terjed és születési rendellenességeket okozhat.

12. A varjaknak meglehetősen nagy fülük van, ami nem valami szép. A madárszerű élőlények füleit a kutatók hosszan vizsgálták, ugyanis a jóhallással rendelkező állatok az emlősökre jellemző külső fül nélkül azt is képesek meghatározni, hogy egy adott hang milyen irányból érkezik.

13. Újabb prímszámot találtak, az elképzelhetetlenül hosszú (22 millió számjegyből) álló szám ötmillió számjeggyel hosszabb az eddig ismert legnagyobb prímszámnál. Ekkora számot kicsit kényelmetlen lenne eírni ezért a kettő hatványához viszonyítva határozták meg: 2^74,207,281 – 1

14. Az Északi-sark szép lassan London felé tolódik el a Földön található víz eloszlása miatt. A kutatások szerint a mozgás fő oka az, hogy drasztikus vízhiány van Ázsiában a Kaszpi-tenger és az indiai szubkontinens környékén. A víztömeg áthelyeződése pedig erősen befolyásolja a Föld forgását.

15. Csak az idén annyi jég olvadt el a Földön, ami elég lenne arra, hogy egész Indiát befedje.

16. Idén először sikerült egy mesterséges intelligenciának legyőznie a legjobb emberi Go-játékost.

17. A medveállatkák arról híresek, hogy lényegében elpusztíthatatlanok, évtizedekig állják a fagyot, túlélik, ha félbevágják őket, és még az űrbeli sugárzást is átvészelik. Kiderült, hogy e különös strapabíróság oka az, hogy a DNS-ük különleges önvédelmi mechanizmusokkal rendelkezik, ami megakadályozza többek között a sugárzás káros hatásait is.

18. A folyadék halmazállapotú víznek két fajtája van. A víz eddig sem volt problémamentes vegyület: egyike azon kevés vegyületeknek, amelynek fagyasztott változata a folyékony tetején úszik, amelynek fagyasztás közben megnő a térfogata, és még a forráspontja is ellentmond a hidrogén-vegyületekről szerzett ismereteinknek. Ráadásul a 40 és 60 Celsius fok közé melegített víz tulajdonságai markánsan eltérnek az általában megfigyeltektől.

19. Léteznek körte-alakú atommagok is, és ennek fényében az időutazás egyre valószínűtlenebbnek tűnik.

20. Egyes dinoszaurusz fajoknak óriási fartollaik voltak.

21. A bolygó lakosságának egy harmada már nem látja a Tejutat lakóhelyéről.

22. Óriási 1,5 milliárd köbméteres Héliumgáz-mező fekszik Tanzánia alatt.

EmDrive_Official_web_102423. A NASA kutatásai szerint mégis csak működik az elektromágneses hajtómű, a probléma csak az, hogy nem igazán értik miért. A hajtómű ugyanis megszegi Newton harmadik törvényét, ami a hatás-ellenhatás viszonyát szabályozza.

 

A cikk alapjául a Science Alert rövid gyűjtése szolgált. Képek forrása: Science Alert

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]