Rábukkantak Arisztotelész sírjára

Egy ókori görög városban, Sztageirában végzett ásatások során találták meg görög régészek az antikvitás nagy hatású gondolkodójának, Arisztotelésznek a sírhelyét. A szakemberek korábban úgy hitték, hogy a filozófust Khalkiszban helyezték örök nyugalomra, vagyis abban a városban, ahol elhunyt. A mostani régészeti eredmények azonban biztosnak mondhatóak.

A régészek a Szaloniki Arisztotelész Egyetemen rendezett nemzetközi konferencián mutatták be Arisztotelész sírhelyével kapcsolatos feltárásaikat. Az archeológusok kiemelték, hogy a 2400 éves sír megtalálása a térségben 20 éve folyó régészeti ásatások legjelentősebb eredménye.

Arisztotelész Kr. e. 384-ben született a ma Közép-Macedóniában található Sztageira városában, és Khalkiszban halt meg Kr. e. 322-ben. Eddig az az álláspont volt elfogadott a régészek körében, hogy Khalkiszban temették el őt, de a mostani feltárás alapján biztosra vélik, hogy a Sztageirában feltárt sír a görög filozófus nyughelye. Két irodalmi forrás is utal rá, hogy szülővárosának lakói elhozták a hamvait Khalkiszból.

A sír az egykori Sztageira központjában, az agora közelében fekszik egy domb tetején. A szakemberek szerint a középület jellegű síremléket sietősen építették meg, de később, a hellenisztikus korban hozzátoldottak márványból egy szintet. A sír kupolája 10 méter magas, és a négyzet alapú szintet egy torony veszi körül, amit a bizánciak építettek, miután lerombolták az épületet.

A síremlék bejáratához egy járda vezet azok számára, akik tiszteletüket akarták tenni Arisztotelész nyughelyénél. A sír mellett egy oltár is található a helyszínen. Az ásatásokon ezenkívül agyagedényeket és Nagy Sándor korából származó 50 darab pénzérmét is feltártak.

Arisztotelész a modern európai tudomány atyja és előfutára. Mesterével, Platónnal együtt a nyugati kultúra legnagyobb filozófusainak egyike. Ő volt Nagy Sándor, a makedón hadvezér nevelője.

Forrás: librarius.hu, greece.greekreporter.com

Kép: greece.greekreporter.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]