A legveszélyesebb ételek top 10-es listája

Ki gondolná, hogy egy ártatlannak tűnő halba bele is lehetne halni? Vessünk egy pillantást, hogy miket is kell óvatosan enni! Még olyan egészségesnek hitt ételek is szóba kerülnek, amiről nem is gondoltuk volna, hogy jobb, ha óvatosan lakmározza az ember.

Fugu

Lassan itt a fürdőruha szezon, ilyenkor a lányok  csodadiéták százait próbálják ki az álomalak elérése érdekében. Ezeknek gyakori eleme a hal, ami nem tartalmaz túl sok kalóriát, könnyű és még egészséges is… vagy mégse? Itt van például a fugu, egy japán halkülönlegesség, a filmekből már hallhattunk róla. Gömbhalból készítik, aminek – ha nem jól készítik el – a mérge 1200-szor halálosabb, mint a cián. Egy halacskával egy osztályt el lehetne tenni láb alól, körülbelül 30 emberre elég mérge van. Az erre specializálódott séfek 3 évig tanulják az elkészítését, külön engedélyt kell hozzá később is beszerezni. És azt említettük már, hogy egy adag 50 000 Ft körül mozog?

Ackee

Jamaika nemzeti gyümölcse az ackee. Nagyon kedvelt és népszerű csemege, főleg tőkehallal készítik. De ha rosszul van elkészítve, gyomormérgezést okoz, ritkán kómát, és halálhoz is vezethet. Éretlenül a hypoglycin nevű mérget tartalmazza, de éretten is csak a gyümölcs sárga részeit lehet elfogyasztani, a magokra is figyelni kell, mert azok is mérgezőek. Ne nyelje le senki, aki arra megy nyaralni!

Mogyoró

Bár ebben az esetben már nem beszélünk méreganyagról, de mégis halált okozhat a teljes népesség 1%-ának. Az ételallergének között ugyanis ez okozza a legtöbb ember halálát amerikai orvosok szerint. Sajnos komolyan kell venni, mert akár 1 mikronnyi mennyiség is képes a légzés leállítására, azonnal orvost kell hívni, különben kevés esély van a túlélésre. Vigyázni kell, mert a mogyoró közkedvelt adalékanyag édességekben, csokikban, de akár chipsekben is.

Hot dog

Igen, jól olvastad: a hot dog. Bár nekünk ártalmatlan dolog, a 10 éven aluli gyerekeknél a fulladásos esetek 17%-áért a kifliben bújó virsli a felelős az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája szerint. Úgy gondolják, hogy ezek elkerülhetők lennének figyelmeztető címkékkel vagy újratervezett formával. Javaslatuk azonban már nem volt, hogy milyen is lenne a gyerekeknek való hot dog.

Saláta

Tudtam! – gondolják az egészségtelen étkezés hívei. A Tudomány a közjó szolgálatában nevű intézmény adatai szerint 2009-ben a legveszélyesebb élelmiszerek a zöld leveles növények voltak, mint a saláta, a spenót, a káposzta, vagy a kelbimbó. Az azt megelőző évben ugyanis 363 olyan járványt jegyeztek fel, ami ilyen növényekhez köthető. 240 esetben éttermekből indultak ki a járványok – általában e-coli és szalmonella – főleg azért, mert mosdatlan kézzel dolgozó alkalmazott készítette el a fogást. Lehet, hogy jobb lenne hőkezelt ételeket enni?

Rebarbara

Egy része ugyanis mérgező, nem véletlenül minden receptben csak a száráról írnak, a leve mérgező. A főzés és sütés sem képes a méreganyagok semlegesítésére. Ázsiában a gyógyászatban használják, de mi inkább maradjunk a száránál.

Tonhal

Sokak kedvenc hala, mégis mi a baj vele? Egészségügyi szervezetek nem ajánlják várandós nőknek és kismamáknak sem, mert előfordulhat, hogy olyan mennyiségben tartalmaz higanyt, ami káros a babának. Ráadásul a nyersen fogyasztott halak többsége mérgezést is okozhat a rossz hűtés miatt.

Tápióka

Bár annyira még nem terjedt el itthon, de pudingok kedvenc alapanyaga, más néven kasszáva. Helytelenül elkészítve szintén mérgező lehet, emiatt nem árt vigyázni vele (is).

Forró kávé

Kevésbé ismert tény, hogy a kávé egy drogfajta, növelheti a pulzusszámot, alvászavart okozhat, illetve függőséget is kialakíthat. És akkor arról még nem is beszéltünk a forró kávéról. Íme a világ legdrágább kávéja: egy 79 éves asszony beperelte a McDonald’s-ot 1992-ben, mert a 70 fokos kávé ráömlött.  Testfelületének 6%-án harmadfokú, azaz maradandó égési sérülés érte, megnyerte a pert is, és a Meki 2,68 millió dolláros kártérítéssel engesztelte ki. Azóta a gyorsétterem figyelmeztető jelzésekkel látta el a poharait és a kávéjuk hőfokát is csökkentette.

Gomba

És a mai listán az utolsó, de nem elhanyagolható étel a gomba.  Mert ugye senki nem vág neki vadul az erdőnek gombát szedni, és lakmározza utána meg a szerzeményét, hanem először elmegy bevizsgáltatni, ahol szakértők ingyen rápillantanak. Elég sok mérgező gombafajta bújik meg Magyarországon is, a leggyakrabban halált okozó a híres rettegett gyilkos galóca. Nevéhez méltóan elég erős mérge van, akár pár morzsányi is végzetes lehet. Ha a kép nem elég, itt a személyleírás: barna vagy zöldes-fehéres kalapja van, a lemeze fehér, és bocskorral is büszkélkedhet. Átlagosan 65 ember betegszik meg gombáktól évente, 8 év alatt pedig hatan haltak meg korábban gyilkos galóca miatt 1998 és 2004 között. Nem éri meg kihagyni a bevizsgálást!

Forrás: Player

Képek: Nol.hu, Taringa.net, Asterixjournal.com, Egészsgtükör, Ajitnawalkha, Finedininglovers, Mindmegette, Kcet, Biocity, Gravitasmag, Blog.xfree

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]