Mégsem öli az agysejteket az alkohol

Jó hír hétvégére! Kutatások bebizonyították, hogy nem tudunk akkora mennyiségű alkoholt egyszerre elfogyasztani, hogy az tényleg káros legyen az agysejtjeinkre. De azért nem árt tisztában lenni egy-két dologgal az alkohollal kapcsolatban, mielőtt lecseng a vizsgaidőszak és megkezdődik a nyári fesztivás szezon.

Szájról szájra terjed az a monda köztünk, hogy az alkoholt azért nem érdemes inni, mert elpusztítja az agysejteket. Ezt a mítoszt még az előző évezredben megcáfolta Grethe Jensen kutatása. 1993-ban alkoholistákat és nem alkoholistákat vizsgált, ahol az agysejtjeik számát mérte, és az eredményei alapján nincs mérhető különbség a mennyiségek között, vagyis az alkohol nem befolyásolja az agysejtek számát. De azért nem kell fellélegezni és berendelni a shotokat, mert ha az agysejteket nem is pusztítja, azért akad káros hatása bőven. Például képes a sejtek közötti kommunikációt megzavarni, mert a sejtek végén lévő dendriteket támadja. Nélkülük az agysejtek nem tudnak egymással kommunikálni, ilyenkor alakulhat ki az offrotty, a totális filmszakadás, amikor csak emlékfoszlányok maradnak fenn homályosan (vagy még annyi sem).

Miért érezzük meg a szeszt?

A máj a felelős – utánunk persze, mert bár képes az alkoholt lebontani, de óránként csak 7-8 grammot. A maradék, az utánpótlás pedig a véráramban kering, majd az eljut az agyig – és beüt.

És ez az a pont, ahol leteszed a poharat

Roberta Pentney, a Buffalo Egyetem anatómiaprofesszora és sejtbiológusa mutatta ki, hogy bár az alkohol tényleg nem gyilkolja a felnőttek agysejtjeit, de az idegsejtek nyúlványait és az idegsejt-kapcsolatokat igen.  Emiatt kevesebb lesz az idegsejtek közötti üzenetközvetítés. Az agysejtek pedig regenerálódnak ugyan az alkohol után, de szerkezetük nem éri el az eredeti állapotot.

Még egy kis kedvcsináló, hogy az alkohol akadályozza a tiamin felszívódását, emiatt a szervezet nem jut elég B1 vitaminhoz, így viszont már pusztíthatja az idegsejteket. Az agysejtek képesek magukat regenerálni, de itt már beszélhetünk maradandó károsodásról, ha az a szintű sérülés bekövetkezik. Ráadásul a túlzott szeszfogyasztás megakadályozza az újabb agysejtek termelődését. Szóval meg nem öli, de a megújulásukat már gátolhatja. Már nem is csábít annyira a kocsmázás gondolata?

 

Forrás: Origo

Képek:  hdwny.com, mycity-web.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]