Kora reggel jobban sikerül a dolgozat

Egy dán kutatócsoport összesen kétmillió tesztet íratott meg általános iskolásokkal a nap különböző szakában, aminek alapján megállapították, hogy a reggel írt dolgozatok tendenciaszerűen jobban sikerültek, mint a későbbiek. Ilyenkor a legfrissebbek ugyanis szellemileg a 8–15 éves diákok, és az órák múlásával egyre tompul a figyelmük. Természetesen az időpontok nemcsak a gyerekekre vannak hatással: amerikai kutatók kimutatták, hogy a bírók például kora reggel, illetve ebéd után hajlamosabbak enyhébb ítéletet hozni.

A koppenhágai Dán Társadalmi Kutatóközpont többször is kitöltette általános iskolásokkal a kompetenciatesztet, csak éppen mindig más órában. Összesen kétmillió dolgozat alapján vonták le a következtetést. A reggel 8 órakor írt teszthez képest minden plusz órával 0,9 százalékot romlott a diákok teljesítménye. Ez annyi, mintha 10 napot hiányoztak volna az iskolából. A negatív hatás a rossz tanulóknál erősebben jelentkezett.

A kutatók a jelenség okát kognitív kifáradásnak nevezik. Vagyis az idő múlásával gyengül a gyerekek szellemi frissessége, de egy 20–30 perces szünet után ismét olyan jó dolgozatot tudnak írni, mint két órával korábban, bár a reggel 8 órás csúcsteljesítményt így se érik el. Az még nem világos, hogy a gyerekek attól élénkülnek-e fel, hogy esznek valamit, vagy esetleg a levegőzéstől – véli Hans Henrik Sievertsen, a kutatás vezetője.

Sievertsen szerint be kellene vezetni, hogy a központilag kötelező teszteket minden intézményben ugyabban az időpontban írassák, napközben lehetőleg egy 30 perces szünetet követően. Vagy az is megoldás lehet, ha a dolgozat eredményébe beleszámítanák, hogy mikor írta a diák, vagy hogy pihenhetett-e előtte.

Érdekes módon a kamaszok már nem reggel 8 óra körül érik el a kognitív csúcsot. Ők az órák előrehaladtával lesznek élénkebbek. Ezért néhány országban már azt is felvetették, hogy később kellene kezdeni a tanítást.

Az időpont a felnőttekre is hatással van: amerikai tudósok bebizonyították, hogy a bírók például a kora reggeli órákban és ebéd után általában enyhébb ítéleteket hoznak. Az orvosok pedig a munkaidő előrehaladtával hajlamosabbak antibiotikumot felírni légúti fertőzés kezelésére.

Forrás: origo.hu

Kép: kecskemet.aweben.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]