Gyerekkori amnézia – a csecsemőkor emlékei

Ha a 3-4 éves korunk előtti időszakból szeretnénk emlékeket felidézni, nem járnánk nagy sikerrel. Ez a jelenség, amelynek az adott időszakból származó emlékeink hiánya köszönhető, a tudományban ismert, úgynevezett gyerekkori amnézia.

A jelenség működése érdekes, mivel a 3-4 éves korunk előtti emlékeink 7-8 éves korunk körül tűnnek el, vagyis ettől az időszaktól kezdve képtelenek vagyunk felidézni az adott éveink előtt megélt emlékeinket. Több elmélet is van a jelenség magyarázatára, de még nem született általánosan elfogadott és bizonyított érvelés.

A legkézenfekvőbb magyarázat szerint, amelyet állatkísérletekkel sikerült alátámasztani, a jelenség neurológiai alapokon nyugszik. A magyarázat abban áll, hogy az ember agya 7-10 éves kor között fejlődik a leggyorsabban, ilyenkor rengeteg új agysejt születik agyterületünk azon részében, ahol az emlékeink tárolódnak. Amikor nagyon sok új agysejt jön létre, a hippokampusz – vagyis az emlékeinkért felelős agyterület – működése megzavarodik. Ez okozza a régi emlékeink egyre nehezebb előhívását, amelyek később akár véglegesen elérhetetlenné is válhatnak. Amikor az agyunk fejlődése kicsit lelassul, és kevesebb új agysejt beépítése szükséges, mindez a régi adatok rongálása nélkül mehet végbe.

 

Forrása: index.hu

Kép: google.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]