Bámulatos hajrá – Dánia–Franciaország élőben az MVM Dome-ból

Január 26-án, szerdán Dánia–Franciaország meccset rendeztek Budapesten a magyar–szlovák közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokság I. csoportjának zárómérkőzésén. A kék mezesek pontszerzési kényszerben léptek pályára, és egy óriási hajrának köszönhetően megszerezték a győzelmet és ezzel együtt az egyik elődöntős helyet is.

A részben hazai rendezésű Eb a magyar válogatott számára nem sok izgalmat hozott, a mieink már a csoportkör után búcsúztak a tornától. Sajnálatos módon válogatottunk egyik meccsére sem sikerült eljutnom, de vigaszdíjként a világbajnoki és az olimpiai címvédő összecsapásával gazdagodtam.

Természetesen a hangulat nem volt olyan fergeteges, de a szép számú dán és francia szurkoló így is csodálatos atmoszférát teremtett. A csarnok gyönyörű, a lebonyolítás zökkenőmentes, a show pedig kifejezetten élvezetes volt. Arról nem is beszélve, hogy ilyen kaliberű világklasszisokat eddig csak és kizárólag a tévéképernyőn keresztül láthattam.

Az északiak már biztos továbbjutóként érkeztek a találkozóra, így edzőjük több nagy klasszist is pihentetett, többek között a csapat egyik legjobb játékosát, Mikkel Hansent is. A franciák ezzel szemben a korábbiakban csúnya vereséget szenvedtek Izlandtól (21–19), és ezzel az elődöntős szereplésük is veszélybe került. A fentiek alapján várható volt, hogy Dánia nem fog a kardjába dőlni egy esetleges vereség miatt.

Ennek ellenére nagyon erősen kezdtek, először 3–0-ra, majd 5–1-re is vezettek, így a gallok kénytelenek voltak időt kérni. Az időkérés egy rövidebb periódusra hatásosnak így bizonyult, a dán előny egygólosra olvadt. Ezt követően azonban a pirosmezesek Holm vezetésével produkáltak egy 5–1-es sorozatot, és a szünetben 17–12 állt az eredményjelzőn. Franciaország tehát egyelőre nemhogy nem vezetett, de akár már el is kezdhetett csomagolni a hazaútra. Az is nagyon feltűnő volt, hogy míg a dánok kapusa, Möller 40 százalékkal védett, addig a másik oldalon Gérard és Pardon összesen egy védést tudott bemutatni.

A lecke tehát fel volt adva a franciáknak, de játékuk a második félidőben is döcögött. A dánoknál a kapuban Möllert váltó Landin is megbízható teljesítményt nyújtott, míg Holm tovább ontotta a gólókat a francia kapuba.

Az ellenfél válaszul Richardsont cserélte be irányítónak, mellette Dika Mem megvillanásai és Descat gólra váltott hetesei jelentették az utolsó reménysugarat. A gall szurkolók lelkesedése azonban egy pillanatig sem hagyott alább, és a folyamatos buzdítás sikeresnek bizonyult. Az 57. percben Descat újabb hetese már az egyenlítő találatot jelentette, így a felek döntetlennel fordultak a hajrára.

A lélektani előny Karabaticéknál volt, és ezt ki is használták. Óriási hangulatban, másfél perccel a vége előtt Mem nyolc méterről megszerezte saját maga nyolcadik és csapata harmincadik gólját, ami a mérkőzést is eldöntötte. Dánia az utolsó lehetőségét az egyenlítésre nem tudta kihasználni, és Franciaország hamvaiból feltámadt főnixmadárként menetelt be az elődöntőbe.

A meccs legnagyobb vesztese a végig a dán győzelemben reménykedő Izland és a csarnokban helyet foglaló szurkolóik voltak. A szigetország csapata rászolgált volna a továbbjutásra, de az utolsó másodpercben keresztülhúzták a számításaikat. Az elődöntőbe Dánia és Franciaország mellett a másik ágról Svédország és Spanyolország jutott be, az izlandiak Norvégiával mérkőzhettek meg az ötödik helyért.

Képek forrása: m4sport.hu, 24.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]