Tűzriadó próba az űrben

A NASA új kísérlete során azt teszteli, mi történik, ha tűz üt ki egy űrhajón. A próba célja, hogy megtudják, mekkora tűz tud keletkezni a súlytalanság állapotában, milyen gyorsan terjednek a lángok egy űreszközön, mekkora hő- és gázkibocsátásra lehet számítani egy ilyen eset bekövetkeztekor. Emellett a kísérlet eredményeit a földön dolgozók is fel tudják használni.

Nem ez az első NASA-kísérlet, melyben a tűzzel játszanak, ám eddig még soha nem tesztelték, hogyan viselkednek a lángok egy űrjármű belsejében.  A teszt fontossága vitathatatlan: eredményei növelhetik a biztonságát a jelenleg folyó és a jövőbeli űrutazásoknak. A kísérletet a Cygnus nevű űrhajón hajtják végre, mely március 23-án Floridából fog útjára indulni, fedélzeti személyzet nélkül. A NASA dolgozói a tüzet távvezérléssel a földről fogják meggyújtani, és a tervek szerint 15-20 percen keresztül fog égni a Cygnus belsejében. Bár ez elég nagy pusztítást von maga után, a projekt résztvevői reménykednek abban, hogy az űrhajó később használható lesz.

A kísérlet eredményei fényt fognak deríteni arra, milyen ellenállórendszer szükséges a tűz ellen az űrjárművek belsejében és az űrhajósok felszerelésén, és abban is segítségére lesznek a NASA-nak, hogy jobb tűzjelzőrendszert fejlesszenek ki űreszközeik számára. A kutatók a kísérlet során azt is tanulmányozni tudják, hogyan befolyásolja a lángok terjedését a gravitáció hiánya, illetve a Cygnuson elhelyezett műszerek segítségével a tűz hőmérsékletéről, oxigén- és szén-dioxid-kibocsátásáról is tudnak adatokat gyűjteni.

A NASA szerint ha megértik a tűz működését az űrben, számos további fejlesztéshez kerülnek közelebb. Ám a kísérlet eredményei nemcsak az űrkutatás számára lennének hasznosak. A megszerzett tapasztalatok tűzoltók és repülőgép-pilóták munkájához is segítséget nyújthatnak.

Források:
origo.hu
phys.org

Kép forrása:
astrowatch.net

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]