Nemo nyomában – mi okozza az óceáni zajt?

Tengerbiológusok már régóta végeztek kutatásokat azzal kapcsolatban, hogy mi okozza az óceánban időről időre hallható rejtélyes morajlást. A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem tudósai most végre megtalálták a zaj forrását: az alacsony frekvenciájú hangot mélytengeri élőlények vándorlása okozza.

Tudósok már korábban kiderítették, hogy a hang forrása nem a delfinek vagy bálnák kommunikációja, így az amerikai egyetem munkatársai tovább kutattak. Nagy érzékenységű mikrofonnal végzett vizsgálat során kiderült, hogy a zaj (amit IDE KATTINTVA meghallgathattok) az ún. mezopelágikus zónából érkezik, azaz a nyílttenger 200 és 1000 méter közötti mélységéből. Ebbe a tartományba már nem jut elegendő fény a fotoszintézishez, így élelem sem található itt, de elég fény van a vízi állatok látásához. A víznek ebben a rétegében élő halak, medúzák, garnélák és tintahalak bocsájtják ki ezeket a hangokat. Ezek a tengeri élőlények éjszakánként felúsznak a víz felsőbb rétegeibe, hogy élelmet szerezzenek, majd visszatérnek a mezopelágikus zónába. A vándorlást leginkább zümmögésre emlékeztető zaj kíséri, ami mindössze 3-6 decibellel nagyobb a háttérzajtól és napi egy-két órát lehet hallani.

Simone Baumann-Pickering, az egyik kutatást végző tengerbiológus szerint a zaj közvetlen forrása lehet ezeknek az állatoknak az egymással való kommunikációja, vagy a halak lebegést szabályozó úszóhólyagjának „gázkibocsátása” is. A tudós szerint, ha az előbbi feltevés igazolódik be, akkor az óceáni ökoszisztéma egyik új oldalát ismerhetjük meg, de az is kiderülhet, hogy milyen a helyzete a mezopelágikus zóna élőlényeinek.

Forrás: origo.hu
Kép: glogster.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]