Nem hiába mondják: az alkohol öl…

2015 decemberében és 2016 januárjában összesen 14 német sörmárka termékét vizsgálta meg a müncheni Környezetvédelmi Intézet kutatása során. A legnépszerűbb sörmárkák termékei közül mindben megtalálták a glifozát nevű anyagot, ami egy gyakran használt gyomirtó a német mezőgazdaságban. A Német Sörfőzők Szövetsége ezzel együtt tagadja, hogy a sörökben talált rákkeltőként számon tartott anyag bármilyen kárt okozna az emberi szervezetben.

A kutatást elvégző intézet munkatársai szerint a glifozát valószínűleg a sör készítése során felhasznált gabonával jutott a termékekbe. A rákkeltő anyag szintje a Hasserörder italában volt a legmagasabb, mintegy 29,74 mikrogramm literenként, míg a legalacsonyabb értéket a Bavarian Augustiner söreinél mérték, ezekben csak 0,46 mikrogramm volt. Habár a mért mennyiségek egy laikusnak nem tűnhet vészesnek, a mért adatok négyszeresei annak a 0,1 mikrogrammnak, ami az ivóvízben a törvény szerint megengedett. A felmérésről készített jelentést bárki megtekintheti ezen az oldalon.

A Német Sörfőzők Szövetsége (BfR) persze tagadja a vádakat, amelyek szerint a 14 sörmárka termékeiben mért szint káros lenne az emberi szervezetre. Közleményükben kijelentették, hogy még ha a Környezetvédelmi Intézet adatai valósak is volnának, akkor is napi ezer liter sört kéne meginnia valakinek, hogy bármi baja legyen a szerintük kevéssé rákkeltő anyagtól.

A Németországban gyomirtóként használt glifozátról erősen megoszlanak a vélemények, ugyanis az Egészségügyi Világszervezet 2015-ben hiába mondta ki, hogy az anyag potenciálisan rákkeltő, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal valószínűtlennek tartja ezt. A döntés azonban az Európai Bizottság kezében van: a gyomirtót áruló Monstanto nevű cég európai licensze 2016 nyarán lejár és ennek a szervnek kell majd eldöntenie, hogy meghosszabbítja-e az engedélyt.

Forrás: index.hu
Kép: paulaner.com