Te miért dobsz pénzt a szökőkutakba?

Ma már teljesen más okból dobálunk pénzt a szökőkútba, mint régen. Most a legtöbben babonából, hogy később is visszatérjenek az adott helyre, míg az ókorban az isteneknek tisztelegtek a tiszta ivóvízért. A fejlett országokban már bárhol találhatunk – akár azonnal is – ivóvizet, ez azonban nem volt mindig így.

Abban az időszakban, mikor még nem volt bárhol fellelhető az ivóvíz, a tiszta, iható nedűt az istenek ajándékának tekintették, és nagyon megbecsülték. Így maradt ez akkor is, amikor egyre több helyen jelent meg az iható víz, és a kutak száma megszaporodott. A vizet még mindig az isteneknek köszönték, ezért a kutak mellé gyakran istenszobrokat emeltek, hogy ezzel hálálják meg az ajándékot. Sok pénzt is dobtak a kutakba, amit az istenek szánt ajándékként hagytak a vízben, kiemelése pedig óriási balszerencsével járt az ókori ember hite szerint.

Az angol Northumberlandban van egy kút, ahol Coventina kelta istennőnek dobáltak be pénzt az emberek. A kút fenekéről körülbelül 16 ezer római kori érmét halásztak ki. Érdekes, hogy az emberek ekkor is inkább a kisebb értékű pénztől váltak meg, ugyanúgy, mit napjainkban. Jellemzően ma sem kétszázast vagy kéteuróst dobálunk a vízbe. Az oxfordi Pen Rhys kútba akkoriban nem csak aprót, hanem ruhadarabokat is bedobáltak, mivel úgy gondolták, a víz megtisztítja azokat a különböző betegségektől.

A római Trevi-kútban mintegy 150 millió forint értékű euró gyűlt össze, hiszen a hiedelem szerint, aki pénzérmét dob a világ legismertebb kútjába, az egészen biztosan visszatér még az örök városba. Az így összegyűlt pénzt az olasz Vöröskereszt, a Caritas jótékony célokra fordítja.

Hazánkban is vannak hasonló pénzgyűjtők. Az egyik legismertebb a Bükki Nemzeti Park területén, a Szikla-forrásnál összegyűlő tó, amelybe a hiedelem szerint szerencsét hoz pénzt dobni, ezért is nevezik Pénzes-tónak. Ebből a tóból hivatalosan soha senki nem meríti ki az érméket, mivel nehezen lehet jól megközelíteni, de nem valószínű, hogy akkor összeg gyűlt benne össze, mint a Trevi-kútban.

A budapesti WestEnd Bevásárlóközpontban lévő 20 méteres vízesés aljába is rendszeresen dobálnak pénzérméket a vásárlók. Évente közel egymillió forintot halásznak ki takarításkor, amit minden évben gyermekalapítványoknak adományoznak. 2008-ban az „Aprókból épül” akció alkalmával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen arra bíztatták az embereket, hogy ide dobálják be az akkor megszűnő aprópénzeket. A több mint hatmillió forint négy hét alatt gyűlt össze.

Forrás: origo.hu
nlcafe.hu
westend.hu

Kép: hetedhetorszag.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]