Miért Normafa a Normafa?

A budapestiek lehet, hogy gyakran sétáltnak erre, de ha nem, akkor is biztosan hallottak a Normafáról. Múltkor a sörhas elnevezésre adtunk nektek választ, ezúttal azt tudhatjátok meg, hogy honnan kapta nevét a Normafa.

A sörhasas cikkünket egyébként itt találjátok. Na de honnan ered a Normafa elnevezés?

A történet egészen Mátyás, az igazságos királyunk születéséig (1443) nyúlik vissza, ugyanis a legenda szerint ekkor ültették azt a bükkfát, amiről a Normafa a nevét kapta. Ezután sok villámcsapást kibírt a fa, így eredetileg Viharbükknek hívták. Majd az 1800-as évek derekán, Schódelné Klein Rozália énekesnő elénekelte a fa alatt Bellini Norma című operájának nagyáriáját. Innen már gyorsan kitalálható, hogy miért Normafa a Normafa.

Sokak számára kedvelt kirándulóhellyé vált, és majdnem ötszáz évig tartotta magát, végül egy vasárnap délelőtt kidőlt (1927. június 19-én). Az eredeti emlékére 1962-ben új bükkfát ültettek, míg a Mátyás király idejéből származó fát a margitszigeti artézi forrás medencéjébe helyezték el, azért, hogy a mészköves bevonat konzerválja. Mostanra már a törzsre rakódott vastag mészbevonat odakötötte a falhoz. A régi fa helyén ma emléktábla áll Devecseri Gábor költő versének néhány sorával.

Továbbá már saját honlapja is van a Normafának, ezt ide kattintva érhetitek el.

Forrás: origo.hu

Kép: nagygabriella.mindenkilapja.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]