Oszlassuk el a sörhassal kapcsolatos tévhiteket!

Miért SÖRhas a sörhas? Hát nem a sör miatt. A férfiakat gyakran vádoljuk azzal, hogy sörhasuk van, ugyanis ők hajlamosabbak a hastájékra hízni, ami ráadásul elég veszélyes is lehet…

A nők ugyebár általában a csípőre, a fenéktájékra és a combokra hajlamosak hízni, ami azért van, mert a szervezetük így készíti fel magát a terhességre. Szükségük van erre a plusz zsírrétegre ahhoz, hogy termékenyek legyenek, komplikációk nélkül viseljék a terhességet és megfelelően tudják táplálna a csecsemőiket. Ráadásul ez ahhoz is szükséges, hogy a babának megfelelő méretű agya fejlődjön ki, amihez ez a zsírréteg adja a tápanyagot.

Ehhez képest a férfiak inkább a has-és a deréktájra híznak, vagyis sörhasuk lesz, ami azért lehet veszélyes, mert másfajta zsírt jelent. Általánosan megállapítható, hogy a hasi, vagyis centrális elhízás akkor jelentkezik, ha a csípőbőség meghaladja a 90 centimétert. 100 centiméter felett pedig már kifejezetten egészségtelen lehet.

A szervezetben háromféle zsírt különböztethetünk meg: van zsír a véráramban, a bőr alatt és a zsigerek között is. Utóbbi lehet veszélyes is, mert nem közvetlenül a bőr alatt, hanem az izmok mögött, a szervek között halmozódik fel, és így előidézheti bizonyos betegségek kialakulását is.

A zsigeri zsírok felhalmozódása olyan folyamatot indít be a szervezetben, ami ráerősít a testben lévő gyulladásokra, vagyis szívbetegségek kialakulásához járulnak hozzá. Többek között megnövekedett kockázatot jelentenek a szív- és érrendszeri rendellenességek, a kettes típusú cukorbetegség, a végbélrák és az alvási apnoe (légzést érintő alvászavar) kialakulásában.

Ezek mellett a hasi elhízás a cukorbetegség kialakulásában is szerepet játszik és egy másik probléma lehet az alvási apnoe. Ez az egyik leggyakoribb alvás közbeni légzavar, ami a garat alvás alatti ismételt elzáródása következtében alakul ki. Érdemes odafigyelni rá, mert veszélyes következményei lehetnek ennek a betegségnek (például a gyakori oxigénhiány okozhat szívinfarktust, agyi infarktust vagy idő előtti szellemi hanyatlást).

Nem szeretnénk senkit sem megijeszteni, igazából idősebb korban okozhat ez problémát. Egy férfinak átlagosan 30 éves kora után kezdenek el fogyni az izmai, vagyis évente körülbelül fél kiló izmot veszít a szervezete öregedésének következtében. Az izmoknak így kevesebb energiára lesz szüksége, és a felesleges táplálékot a szervezet zsírrá alakítja.

Térjünk akkor rá a sörre: az egészségtelen ételek és italok fogyasztása hozzájárul a sörhas kialakulásához, vagyis a gyakori alkoholfogyasztás előidézi a zsigeri zsírok kialakulását.

Dr. Michael Jensen, a Mayo Klinika kutatója szerint, amikor valaki alkoholt fogyaszt, a mája zsír helyett ezt fogja égetni, így a megmaradt zsírtömeg a hasi tájékra rakódik le. A sörhas ezért is kaphatta ezt a nevet, ráadásul az alkohol megnöveli az étvágyat, így rögtön olyan kalóriatöbblet alakul ki, ami a hasi tájékra rakódhat le.

shutterstock_1013504321Mit tehetsz a sörhas ellen? Kutatók a sör helyett a bor fogyasztását ajánlják, mert több a pozitív mellékhatása van, mint a negatív- természetesen csak mértékkel fogyasztva!

Forrás: origo.hu

Kép:www.menshealth.huwww.craftsondraft.comwww.mywinetribe.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]