3D-ben nyomtatott csontokat és izmokat ültettek be Amerikában

Amerikai sikerről számolt be a BBC hírportálja: amerikai tudósok csont-, izom- és porcdarabokat nyomtattak 3D-ben. Az implantátumokat állatokba ültették be.

A Nature Biotechnology című lapban közölt cikk szerint Wake Forest Baptista Egészségügyi Központ kutatócsoportja egy olyan új technológiát fejlesztett ki, amellyel képesek mikrocsatornákkal átszőtt, szivacsszerű szövetet nyomtatni 3D-ben. A szervek szivacsos szerkezete miatt a tápanyagok képesek behatolni a szövetbe, így az élő sejtek képesek életben maradni körülötte.

Az egész szerv egy lebomló műanyagból áll, mely élő sejteket tartalmazó vizes géllel van kombinálva, így serkenti a sejtek növekedését. A beültetés után a műanyag szerkezet lebomlik, ahogy a sejtek termelte fehérjék természetes szerkezete helyettesíti azt. Eközben vérerek és idegek hatolnak az implantátumba. A kutatás vezetője, Anthony Atala szerint az emberi szervezet szövetei is nyomtathatók lesznek. Az implantátumok olyan erősek, mint az emberi szövetek, a kutatók most azt vizsgálják, mennyire tartósak.

Bátran kijelenthetjük, hogy a 3D-s nyomtatás új utakat nyit meg az orvostudomány számára. Például ha egy beteg olyan csonttöréssel érkezik a kórházba, amikor a csont egy darabja hiányzik, akkor a röntgen felvételei alapján képesek olyan adatokat küldeni a printernek, hogy éppen a hiányzó darabot készítse el. Többféle keménységű szövetet képesek ezzel a technológiával létrehozni: a lágy izomtól a kemény porcig és csontig.

Forrás: MTI

Kép forrása: 123rf.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]