A nikotinfüggőség örökölhető

Nem is akármilyen módon: Mi köze vajon a Neander-völgyi embernek a mai nikotinfüggőségünkhöz? Amerikai kutatók szerint a Neander-völgyi embertől örökölt DNS szerepet játszhat mostani magatartásunkban, betegségeinkben, továbbá növelheti vagy csökkentheti bizonyos tényezők kialakulásának a kockázatát (például a nikotinfüggőséget, vagy a depressziót).

110815_r21179_g2048-1200Az előzményeket tekintve, 2010-ben kimutatták már, hogy az eurázsiai emberek DNS-ének 1-4 százaléka származik a Neander-völgyi embertől. Azóta már sikerült bebizonyítania a tudománynak azt is, hogy az allergia kialakulásának kockázata is visszavezethető a Neander-völgyi emberhez. A legtöbb ezzel kapcsolatos nézet szerint a Neander-völgyiek primitívebbek voltak a modern embernél.

A Science című folyóiratban megjelent tanulmány alapján a Neander-völgyi embertől örökölt DNS magyarázatot adhat a mai ember viselkedésére. Az egyik nashville-i egyetem vizsgálatában 28 ezer európai gyökerű amerikai felnőtt genomjában fellelt Neander-völgyi örökséget hasonlítottak össze a páciensek betegségeinek klinikai feljegyzéseivel. Eredményként, 135 ezer egypontos mutációt azonosítottak, amik valószínűleg a Neander-völgyi embertől származnak.

A szóban forgó egypontos nukleotid-polimorfizmus egy nukleotid genomjának változása során jön létre és ez a variáció a populáció legalább egy százalékában megjelenik. Úgynevezett sznipek teszik ki a humán genetikai variációk 90%-át. Ezek hatással vannak arra, hogyan reagál az ember a betegségekre és vírusokra. A kutatók azért tanulmányozzák sokat ezeket a DNS-eket, mert segíthet feltárni a betegségek biológiai gyökereit.

Tony Capra genetikus, a tanulmány egyik vezetője a washingtoni sajtótájékoztatón elmondta: „Legfontosabb felfedezésünk az volt, hogy a Neander-völgyi DNS hatással van a modern emberek klinikai jellemzőire: kapcsolatot találtunk a Neander-völgyi DNS és az egyéni sajátosságok, köztük immunológiai, bőrgyógyászati, neurológiai, pszichiátriai és reproduktív betegségek között”.

Kimutatták, tehát többek között azt is, hogy a neandervölgyi DNS-ének egyik mutációja növeli a nikotinfüggőség kockázatát, míg másfajta mutációk pedig a depresszió kialakulásának esélyét növelhetik. – “Dohánylevél nem állt rendelkezésre a neandervölgyi ember számára, nem járkáltak fel-alá cigarettázva”, így az sem tudható, hogy ez milyen hatással lehetett az akkori emberekre.

 

Forrás: origo.hu
Kép: frontiermagazine.co.uknewyorker.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]