Új ösztöndíjprogramot indít az EMMI

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma új ösztöndíjprogramot indít Campus Mundi néven. Palkovics László oktatási államtitkár a Miskolci Egyetemen tartott sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy a program első félévi pályázati felhívása február 12-én fog megjelenni.

Az ösztöndíjprogram a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával, összesen 9,2 milliárd forintból fog megvalósulni. A „Campus Mundi – felsőoktatási mobilitási és nemzetköziesítési program” című projekt célja a felsőoktatás minőségének javítása, a végzett hallgatók foglalkoztathatóságának elősegítése, és a magyarországi felsőoktatási intézmények nemzetközi szerepének, elismertségének növelése. A Tempus Közalapítvány által kezelt ösztöndíjprogram körülbelül kilencezer diáknak fog lehetőséget nyújtani arra, hogy résztanulmányokat folytathasson, szakmai gyakorlaton vagy tanulmányúton vegyen részt európai és Európán kívüli más országokban is.

Többek között ezzel a programmal el szeretnék érni, hogy 2023-ra a hazai felsőoktatásban diplomát szerző hallgatók között 10 százalékról 20 százalékra nőjön azoknak az aránya, akik a tanulmányaik során külföldi részképzésben vagy szakmai gyakorlaton vesznek részt.

Palkovics László szerint emellett fontos az is, hogy külföldi hallgatókat vonzzanak Magyarországra: „Ebben nem állunk túlzottan rosszul”, mert a felsőoktatási intézményekben hallgatók 9 százaléka külföldi, vagyis 26 ezer külföldi fiatal tanul nálunk jelenleg. A kormány egyébként a külföldi hallgatók Magyarországra vonzását állami ösztöndíjjal próbálja elősegíteni. Ezt a 9 százalékot pedig 15 százalékra szeretnék megemelni.

Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a programban részt vevő hallgatók havonta körülbelül 186-270 ezer forint ösztöndíjat kaphatnak.

A program első, tavaszi félévi pályázati felhívása az államtitkár elmondása szerint február 12-én jelenik majd meg az alapítvány oldalán, és nemsokára elérhető lesz az online jelentkezési felület is. A tanulmányi részképzésekre március 10-ig, a szakmai gyakorlatra és rövid tanulmányutakra pedig április 10-ig lehet majd jelentkezni.

Forrás: Edupress

Kép:markconner.typepad.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]